Opinió

Mobilitat sostenible: aposta pel territori i pel futur

Anna Martín Cuello | Viernes 05 de noviembre de 2021
Per assolir els reptes de l’emergència climàtica, cal abordar i transformar el nostre model de mobilitat i d’infraestructures comarcal.

Ara més necessari que mai, cal reivindicar una mobilitat sostenible, eficient i segura. Per això cal reforçar totes aquelles mesures supramunicipals que ens ajudin a crear unes infraestructures adequades als nous paradigmes de la mobilitat, com és l’aposta pel transport públic o la limitació de la circulació de vehicles privats contaminats als nuclis urbans.

Tot això, amb el repte de millorar la mobilitat intra-comarcal i, especialment, la comunicació amb els polígons d’activitat econòmica de la nostra comarca, on diàriament s’han de desplaçar milers de treballadores.

No obstant això, som una comarca amb diverses obres estatals claus per a la mobilitat no finalitzades i per tant generant afectacions a la nostra ciutadania, com per exemple la interconnexió entre la C-32 i l’A2 on creix la vegetació sobre la plataforma de sorra que ha de servir de base del futur vial. Aquesta paràlisi ocasiona afectacions a la C-245 a molts nivells, però en especial castiga als vehicles que s’incorporen des de la trama urbana de Sant Boi.

Gran part de les infraestructures viàries baixllobregatines van ser executades abans que fos obligatori l’avaluació d’impacte ambiental. Per aquest motiu, en ple segle XXI, és imprescindible revertir aquesta afectació, integrant millor els vials actuals als nuclis urbans i als espais naturals que ens envolten i apostant fermament pel transport públic.

I en aquesta línia, el soterrament de les vies del tren a Sant Feliu és una gran notícia per a tota la ciutadania santfeliuenca però també per a tota la comarca. S’obre un escenari de noves oportunitats amb la creació de noves estacions de TramBaix i la possibilitat d’ampliar la línia fins a Molins de Rei i Sant Vicenç dels Horts, per tal de facilitar a les treballadores que puguin arribar als polígons industrials en transport públic.

En definitiva, és clau apostar per infraestructures que afavoreixin la mobilitat sostenible, que siguin respectuoses amb el territori, perquè solament així podrem transformar les nostres ciutats i pobles cap a espais més saludables i on les generacions presents i futurs puguin viure dignament. III