Coneixement

Celebra el dia internacional de la dona i la nena en la ciència amb l’UPC

Comunicació Campus Baix Llobregat

Sábado 05 de febrero de 2022

Malgrat els grans avenços i assoliments de les dones a la història -alguns d’ells claus a l’actualitat-, la seva presència en àmbits científics i tecnològics continua sent més baixa que la dels homes.



Actualment, s’estima que només tres de cada deu investigadores en tot el món són dones. A la bretxa de gènere s’uneix la bretxa salarial perquè les investigacions de les dones estan pitjor remunerades que les dels homes, segons dades de la mateixa UNESCO.
La falta de referents de dones científiques es continua considerant com un element d’exclusió activa en l’educació, amb una incidència clau en els estudis superiors. Només al voltant del trenta per cent de les estudiantes en el món trien carreres dels àmbits de l’educació STEM, segons recull un informe de la UNESCO entre 2014 i 2016.
En els últims anys són nombroses les iniciatives de difusió, orientació i sensibilització realitzades amb l’objectiu de canviar creences i demostrar que les capacitats professionals no estan vinculades al gènere. Cada vegada són més les organitzacions que s’esforcen per realitzar el seu treball de forma ètica i responsable. Són conscients que les seves actuacions tenen conseqüències importants en aspectes fonamentals per al desenvolupament social i el medi ambient. Per aquesta raó incorporen la igualtat d’oportunitats entre homes i dones com a clau estratègica de la seva organització i es preocupen que la igualtat formi part de la seva identitat corporativa.
A la Universitat Politècnica de Catalunya fa temps que es va començar a dissenyar una estratègia que constitueix el mitjà i el marc de referència per desenvolupar el seu compromís institucional amb aquest principi d’igualtat, de no-discriminació i de respecte per la diversitat. Actualment les línies estratègiques que regeixen els principis rectors de les polítiques en matèria d’igualtat d’oportunitats i de gènere de la UPC estan recollides al III Pla d’Igualtat de gènere UPC, que data del 2016 i ha estat prorrogat fins a finals del 2022.
Dins d’aquest marc de referència, des del Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels, estem intensificant les iniciatives que facilitin complicitats internes i integrin visions diverses, participatives, que fomentin el treball en xarxa, fent ús de la comunicació transparent i promovent models i referents.
L’any 2018, el Campus i el Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) van ser la subseu Dones Tech del 5è Congrés de les dones del Baix Llobregat, i posteriorment, les conclusions van ser compartides amb la comunitat universitària en una jornada lúdica coincidint amb la commemoració del 8 de març del 2019.
L’11 de febrer de 2020 es va dur a terme la taula rodona “Què vols ser de gran? Enginyera!” en la que van participar estudiantat i professorat de les Escoles del Campus, permetent una visió global més ampla i integradora, incorporant la perspectiva generacional i docent envers la situació de la dona en ciència i tecnologia.
Al 2021, ja en l’epicentre d’una situació de crisi mundial arrel de la pandèmia per Covid-19, la professora de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona, (EEABB) i investigadora del Grup de Recerca BIOCOM-SC, Clara Prats, va impartir la xerrada Ciència, Dones i Pandèmia. Les seves intervencions en mitjans de comunicació han trencat les estadístiques, que donaven més presència mediàtica als experts: tres homes per cada dona.
Enguany volem reunir de nou titulades de l’EETAC i l’EEABB, en un espai de debat obert on poder compartir experiències i donar veu a les històries viscudes, font d’inspiració i de llum per les ombres que de vegades s’amaguen darrera d’alguns dels biaixos de gènere més inconscients i arrelats.
La taula rodona que organitzarem el proper divendres 11 de febrer del 2022 “Enginyeria en femení” comptarà amb la participació de quatre joves enginyeres: Cristina Ramos, Marta González, Merxe Ferreira i Paula Ortega, totes elles titulades en els àmbits d’expertesa del nostre campus: Agroalimentària i Biosistemes, Telecomunicacions i Aeroespacial.
Compartirem aspectes diversos que poden suscitar dubtes en moltes de les noies que es volen apropar a la ciència i a la tecnologia: els motius que les van empènyer a estudiar enginyeria, quines eren les seves pors i les seves il·lusions, com és actualment el seu exercici professional i com veuen el futur en un entorn professional on, encara ara, hi ha poques dones exercint.
La sessió, que s’oferirà presencialment i en streaming, s’adreça a estudiantat de secundària, batxillerat i cicles formatius, oberta també al públic en general.
Lloc: Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels
Quan: 11 de Febrer 2022. 11:00h del matí.
Inscripcions: https://cbl.upc.edu/ca/noticies/taula-rodona-amb-motiu-del-dia-internacional-de-la-dona-i-la-nena-en-la-ciencia