Baix Llobregat

Welcome Day: l’estudiantat d’intercanvi arriba al Campus del Baix Llobregat

Comunicació Campus del Baix Llobregat

Domingo 09 de octubre de 2022

Des de finals de la dècada dels 80 del passat segle, el sistema universitari europeu ha anat treballant per facilitar l’intercanvi entre les universitats i els països, popularitzant el que hom coneix com a ERASMUS (sigles que coincideixen amb el nom en llatí del filòsof, teòleg, i humanista Erasmo de Róterdam (1465-1536).



En aquell llunyà 1987 des del cor d’Europa, Manuel Marin va impulsar que els estudis universitaris comptessin en la seva estructura acadèmica amb l’opció de poder viure l’experiència d’estar un període de temps en una altra universitat diferent de la originària. L’objectiu era clar: «millorar la qualitat i enfortir la dimensió europea de l’ensenyament superior, fomentant la cooperació transnacional entre universitats, estimulant la mobilitat a Europa i millorant la transparència i el ple reconeixement acadèmics dels estudis i les qualificacions a tota la UE».

Aquesta experiència exitosa s’ha anat adaptant als intercanvis entre universitats espanyoles (SICUE), i no UE (ERASMUS+), amb altres universitats d’arreu del món.

Els programes de mobilitat internacional permeten a l’estudiantat gaudir d’una experiència que va més enllà de l’aprenentatge acadèmic, constituint una oportunitat única per conèixer una altra universitat, un altre país i cultura. Una combinació sens dubte òptima per créixer personalment i professionalment, i construir un pont ideal per fer el salt del món acadèmic al món laboral. A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) més d’un miler de nois i noies participen cada any en programes de mobilitat.

Acords bilaterals

Al Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels, l’Escoles estableixen acords bilaterals amb universitats d’arreu de món, que en estreta col·laboració estableixen les bases per intercanvis més dinàmics i fluids. França i Itàlia són actualment els països que més estudiants envien cap al nostre campus. Amb l’inici del nou curs acadèmic, arriben a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB), alumnat de nova incorporació i també procedent d’altres universitats, el que des de la mobilitat denominem ‘Incoming’.

Per acollir i donar la benvinguda a aquests joves, el passat dia 14 de setembre, es va celebrar la jornada Welcome Day, on aquest estudiantat procedent d’altres universitats va tenir l’oportunitat de compartir espai i coneixença de l’experiència d’intercanvi ja que, possiblement es trobaran amb situacions i necessitats comunes. La jornada va transcórrer amb una sessió d’acollida i presentació amb el lliurament de la carpeta d’acollida amb informació turística, cursos d’idiomes, activitats esportives, associacions al campus, etc. Posteriorment es va oferir una visita a les instal·lacions i serveis del Campus i les Escoles, com la biblioteca, els serveis de l’oficina de suport a la docència i informació i assessorament sobre els diversos tràmits per legalitzar la seva estada.

Per amenitzar el matí, es va oferir un brunch o esmorzar col·lectiu i es van organitzar activitats i dinàmiques esportives qdes del Servei d’Esports de la UPC. Amb la finalitat d’apropar la vida associativa i universitària del Campus, la colla castellera Grillats CBL va generar pinya amb la construcció d’un dels seus pilars. La jornada, lúdica i integradora, va ajudar a la coneixença mútua també per part de la resta de la comunitat universitària. Enguany, el professorat i el personal d’administració i serveis ha rebut amb il·lusió la recuperació de certa normalitat després de la pandèmia amb l’arribada d’aquestes noies i nois, que inicien una experiència mínima al nostre campus d’un quadrimestre.

Dos d’aquests estudiants Incoming, l´Ariadna, procedent del Politècnico de Milà (POLIMI) que ha vingut a estudiar durant sis mesos el grau d’enginyeria alimentària a l’EEABB i el Jan-Alexander, procedent de la Universitat de Stuttgart, matriculat al màster en tecnologia i ciència aeroespacial a l’EETAC ens expliquen en aquesta jornada que a banda dels interessos i motivacions relacionats amb els seus respectius estudis, la proximitat a la ciutat de Barcelona i el seu entorn cultural i social, així com el bon clima, han estat factors decisius a la seva tria per venir a fer una estada d’un quadrimestre al nostre campus.

En general, la llengua, el cost mitjà de la vida, el clima, i la distància geogràfica, són els factors més determinants a l’hora de prendre la decisió de venir a estudiar al nostre Campus. Acollir a l’estudiantat internacional i SICUE (programa de mobilitat nacional), que s’incorporen a la universitat, i en facilita la integració donat-los suport perquè s’estableixin a la ciutat quan hi arriben.

Per a enriquir l’experiència de mobilitat, la universitat ofereix tota una sèrie de recursos per aprendre un nou idioma i facilitar els contactes amb una cultura diferent. La UPC, en estreta col·laboració amb altres universitats, ofereix cursos d’idiomes en castellà i català al Servei de Llengües i Terminologia, dissenyats per a estudiants estrangers.

Un exemple d’això és el programa de mentoria SALSA’M, en el què han participat 3.800 persones des de 2015. Aquest programa connecta a estudiantat local o buddies amb estudiantat internacional que realitzen una estada acadèmica en la UPC, oferint variades activitats com intercanvi d’idiomes, visites culturals, guiades i activitats de suport acadèmic i iniciació.

Mentors que guanyen crèdits

L’estudiantat amb més expertesa pot estar interessat a ser un mentor per als estudiants que arriben, i guanyar crèdits; i com a estudiant estranger, disposar d’un company durant l’estada pot esdevenir de gran ajuda.

Des de l’inici del que ha estat l’embrió dels intercanvis (Sòcrates) fins el moment actual, les universitats, i per extensió tot el sistema educatiu europeu, ha evolucionat i ha anat obrint nous fronts i oportunitats de cooperació (Leonardo, interacció amb les empreses i sectors productius dels països; Comenius, interacció des de nivells educatius de Primària i Secundària,...). Els canvis vers l’aprenentatge al llarg de la vida ha suposat que Erasmus + i la seva evolució s’estengui més enllà de la universitat, i com l’oli ampliant la seva influència a tota la societat europea.