Opinió

El tribut com a eina redistribuïdora

Josep Ramon Mut | Domingo 06 de noviembre de 2022

Quan des de posicions neoliberals ens deixen anar aquella rèmora de “el mercat s’autoregula” només cal seguir un debat d’ordenances fiscals (els tributs dels ajuntaments) per adonar-te’n que no és pas així



I una evidència clara que aquesta sentència és una fal·làcia és quan veus, per exemple, en qualsevol plenari municipal quan es tracta la rebaixa de l’IBI a les famílies nombroses, com això acostuma a ser cavall de batalla de les diferents formacions polítiques per justament intentar establir una certa rectificació al desequilibri que genera el propi mercat..
I és allà quan veus que no només el mercat no s’autorregula, sinó que la lluita de classes que alguns ens volen fer creure que és cosa del passat segueix més vigent que mai. Perquè quan per parlar de finances un polític o política en un plenari et comença a parlar més del superàvit que té l’ajuntament que no dels ajuts que podrien implementar et demostra la nul·la sensibilitat que té a l’hora de redistribuir els recursos públics.
El superàvit en un ajuntament mai pot ser vist com a positiu, perquè això significa que has carregat en excés als teus ciutadans amb impostos i taxes, quan realment aquells diners no els necessitaves perquè no els has acabat invertint. Per tant, els impostos s’han d’ajustar sempre a les necessitats reals de l’administració, i per tant apujar els impostos si acabaràs amb superàvit és del tot injust, de la mateixa forma que congelar-los acabant amb superàvit.
Però igual que no abaixar impostos si acabaràs tenint superàvit és injust, també ho és no apujar-los si acabaràs endeutant-te. Perquè endeutar una administració de forma injustificada i perquè no vols apujar impostos perquè és impopular és una irresponsabilitat. Cal ser coherent i apujar-los quan és necessari però també abaixar-los quan toca, cal ser responsable i defugir d’apriorismes tals com les esquerres apugen impostos i la dreta els ha de baixar.