L’Hospitalet

L’Hospitalet rehabilita els edificis per millorar la seva eficiència energètica

Redacción | Martes 06 de diciembre de 2022

AL’Hospitalet hi ha més de 10.000 habitatges residencials construïts abans de 1981. I la majoria tenen una certa obsolescència física per antiguitat i per manca de conservació.



Es tracta d’uns edificis que es van construir sense cap obligació d’implementar mesures d’eficiència energètica i que ara, més de quaranta anys després, presenten problemàtiques diverses com aïllaments pobres, ventilacions deficients o manca d’ascensors. Per pal·liar aquestes contingències, l’Ajuntament de L’Hospitalet i el Consorci Metropolità de l’Habitatge han obert una convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació d’habitatges, que es finança amb els fons Next Generation de la Unió Europea, i es durà a terme entre el 2022 i el 2026.

“L’objectiu d’aquesta convocatòria és garantir un nivell òptim de rehabilitació que millori les condicions de confort de les persones residents, augmentar l’estalvi energètic a les factures de la llum i el gas i disminuir les emissions de carboni. La convocatòria comprèn els habitatges construïts en qualsevol any, però volem posar èmfasi en els edificis construïts abans del 1981 perquè són els que es van fer sense l’obligació de comptar amb mesures d’eficiència energètica”, explica la regidora de Sostenibilitat, Habitatge i Joventut, Laura García Manota.

L’Ajuntament de L’Hospitalet ha posat en marxa l’Oficina de Rehabilitació Energètica i Millores dels Edificis, situada a la primera planta de la Regidoria del Districte VI, a la plaça de la Cultura, 1. Aquesta oficina permetrà informar i assessorar els veïns i les veïnes del barri de Bellvitge sobre les subvencions destinades a millorar l’eficiència energètica i, si escau, l’accessibilitat dels seus immobles. “Estem davant d’una oportunitat única per solucionar l’històric problema d’accessibilitat dels ascensors de Bellvitge, que s’aturen en un replà intermedi entre planta i planta, obligant els residents a pujar i baixar esglaons per accedir als seus domicilis”, afegeix la regidora.

Sense pujar escales

La proposta de l’Ajuntament de L’Hospitalet i del Consorci Metropolità de l’Habitatge permetrà que en seixanta edificis del barri de Bellvitge es pugui accedir a l’habitatge des de l’ascensor sense haver d’utilitzar les escales.
La proposta d’actuació per solucionar la deficiència energètica afegeix una capa d’aïllament a la façana, a més de mitgeres, cobertes, canvi de finestres i pintura exterior, que permet reduir el consum de calefacció més d’un 60%.
Pel que fa a l’accessibilitat, es modifica l’actual cos de l’ascensor i es reconstrueix part de l’escala per arribar a peu pla als habitatges fent-los 100% accessibles. A l’entrada a la comunitat, l’ascensor estarà a peu de carrer.

Pel que fa als ajuts econòmics, les subvencions del programa d’ajudes a la rehabilitació de barris dependran de l’estalvi energètic que s’obtingui una vegada executades les obres de rehabilitació de l’edifici. Si l’estalvi se situa entre un 30% i un 45%, el percentatge de subvenció que s’atorgarà serà del 40%; si oscil·la entre el 45% i el 60%, l’import subvencionat ascendeix fins al 65%, i si supera el 60%, el percentatge màxim de subvenció que s’atorgarà serà del 80%, amb un màxim de 21.400 euros per habitatge. Els propietaris en situació de vulnerabilitat econòmica poden accedir a ajuts de fins al 100% de l’import que els correspongui pagar per les obres de rehabilitació.
Els propietaris que vulguin sumar-se a aquest programa de rehabilitació comptaran amb avantatges fiscals. Aquest ajut no repercuteix en l’IRPF i es pot desgravar fins al 60% de la part no subvencionada durant quatre anys.
L’Oficina de Rehabilitació Energètica i Millores dels Edificis estarà oberta els dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 14 hores, i els dimarts i dijous, de 16.30 a 19 hores. El telèfon de l’oficina és el 667 992 623 i el correu electrònic de contacte és oficinarehabilitacionbellvitge@l-h.cat.

Un projecte per a Pubilla Cases
El Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH), conjuntament amb l’Ajuntament de L’Hospitalet, ha posat en marxa a Pubilla Cases un pla per fomentar la rehabilitació de més de 3.000 habitatges i locals del barri. Aquesta actuació s’inscriu dins el programa “Estimada casa, querido barrio”, que actua des de la rehabilitació per millorar la cohesió social així com incrementar la qualitat de vida i l’efectivitat del dret a gaudir d’un habitatge digne. El Consorci Metropolità de l’Habitatge i l’Ajuntament han signat un conveni de col·laboració pel qual es declara una bona part del barri de Pubilla Cases com a àrea de conservació i rehabilitació amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica i el confort del parc edificat, millorar l’accessibilitat dels edificis i garantir la seva correcta conservació. Més informació al web: https://www.cmh.cat/es/web/cmh/actualitat/estimada-casa-querido-barrio