Opinió

Educar, amb tots els mitjans, per la transformació social

Esther García Fernández | Viernes 01 de septiembre de 2023
La irrupció de la covid va ser un accelerador de l’adopció de les noves tecnologies en l’aula, on des del món local hem ajudat a les famílies a cobrir necessitats d’accés a internet i a dispositius digitals.

I ho vam fer perquè, més enllà dels mètodes educatius que determini el departament d’Educació de la Generalitat, competent en aquesta matèria, creiem que des dels ajuntaments és necessari dotar d’oportunitats educatives a la infància i a la joventut des de la quotidianitat, l’equitat i la diversitat. Siguin pels mitjans que siguin.

És per això que des de l’Ajuntament del Prat treballem per a que educar sigui una tasca comunitària que vagi més enllà de la tasca curricular: educar és promoure l’aprenentatge de valors, aplicar coneixements i implicant-se en la comunitat i la ciutat.

Amb aquesta filosofia, a la ciutat del Prat comptem amb un Pla Educatiu d’Entorn, que recull el treball en xarxa de diferents actors amb l’objectiu de millorar la cohesió social i afavorir l’èxit educatiu a través de la continuïtat educativa, la inclusió i les oportunitats distribuïdes d’aprenentatge. Algunes de les actuacions que es troben sota el paraigües del Pla Educatiu d’Entorn són el Consell dels Infants, el servei comunitari, tallers de suport al reforç educatiu o el pla local per la prevenció de l’absentisme escolar.

Així mateix per reforçar les polítiques d’èxit i continuïtat educativa, el servei de Noves Oportunitats Educatives funciona gràcies al treball en xarxa de diferents departaments de l’ajuntament i que ofereix acompanyament a joves i les seves famílies per trobar l’itinerari formatiu més adient per evitar l’abandonament escolar o per reenganxar-se al món laboral o educatiu. Actualment aquest programa acompanya a més de 300 joves de la nostra ciutat.

Finalment, com a política més rellevant a nivell de transformació social, al Prat comptem amb el programa Interseccions, que potencia les pràctiques musicals, artístiques, el coneixement científic i l’anglès com a element democratitzador a les escoles i com a element cohesionador a nivell comunitari, afavorint l’aprenentatge al llarg de la vida.

Perquè creiem que, encara que les eines canviïn, i que les noves tecnologies obliguin a adaptar els mètodes pedagògics, l’objectiu continua sent el mateix: afavorir l’aprenentatge continu i la transformació social a través de l’equitat i el teixit comunitari. I en aquest objectiu, ciutats com les del Baix Llobregat hi tenim molt a dir. III

TEMAS RELACIONADOS: