Corbera

Abordatge de la salut mental en residències

Por Laura Reyes

Viernes 22 de diciembre de 2023
Durant els últims anys, i amb major incidència després de la COVID, s'ha vist un augment en la visibilitat de les problemàtiques de salut mental en la població, a nivell general.

Els nostres grans no són una excepció: l'OMS posa de manifest que, a 20 d'octubre de 2023 i segons la Global Health Data Exchange (GHDx), aproximadament un 14% dels adults, de 60 anys o més, viuen amb un trastorn mental. En les residències hem pogut observar que la persona usuària que ve a viure amb nosaltres, també s'ha vist afectada per diversos factors precursors de problemes de salut mental, com sentiment de solitud, tristesa, processos de dols…

Per tant, és necessari un abordatge interdisciplinari, adaptant-nos a les necessitats de la persona gran. En conseqüència, des del model d'atenció centrada en la persona, la història de vida guanya un paper fonamental per a poder intervenir i afavorir, dins de les nostres possibilitats, la salut mental de la persona usuària.


Quin és el nostre paper, des de les residències, en tot això?

Poder conèixer cada cas de manera específica, sabent el recorregut de la seva vida, ens aporta informació sobre els factors que ens poden ajudar a afavorir el seu benestar.

Amb aquesta informació, podem elaborar activitats i rutines que permetin a la persona usuària continuar sentint-se realitzada, gaudir de les seves aficions o conèixer noves i continuar aprenent, promovent d'aquesta manera l'envelliment actiu. Gràcies a això, contribuïm al fet que la persona busqui noves metes que poder complir i, per tant, formin part del seu nou projecte de vida.

Les relacions interpersonals amb familiars i amics, i fins i tot amb les diferents persones amb les quals es conviu en una residència, són una de les peces importants per al benestar. Marian Rojas-Estapé, psiquiatre i escriptora, recurrentment fa referència a la importància de mantenir relacions socials sanes i positives, que ens ajudin a generar oxitocina, coneguda també com l'hormona de la felicitat (2021). I és que, en la tercera edat, també juga un paper fonamental: majors interaccions socials positives, ajuden a mitigar el sentiment de solitud. És més, Marian Rojas, fa referència al neurocientífic Paul Zak (2021), que ha suggerit que abraçar vuit vegades al dia promou la generació d'aquesta hormona amb tants beneficis.

En aquesta mateixa línia, no ens podem oblidar de la gran importància de realitzar exercici físic. Està més que demostrat científicament que la realització diària d'exercici físic ajuda a mantenir la independència i funcionalitat de la persona usuària, directament relacionat amb l'autoestima, repercutint així en la seva salut mental. A més, també torna a entrar en joc el paper de la oxcitocina. Realitzar exercici augmenta els seus nivells, ajudant així al benestar.

Amb totes aquestes eines i un treball en equip des de totes les àrees, podem contribuir a millorar i afavorir el benestar psicològic de les persones usuàries que decideixen venir a viure als nostres centres.


REFERÈNCIES

Organización Mundial de la Salud. (20 de octubre de 2023). Salud mental de los adultos mayores. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-of-older-adults

Rojas-Estapé, M. (2021). Encuentra a tu persona vitamina. Espasa.


Laura Reyes

Psicòloga de la Residència i Centre de Dia Jardins de Corbera