La rehabilitació del parc de Can Buxeres de L’Hospitalet ja és una realitat.Aquest passat mes de desembre va finalitzar el pla de reformes a la zona del jardí romàntic que ha inclòs actuacions de millora de l’accessibilitat, restauració d’elements patrimonials arquitectònics, adequació de la vegetació singular i renovació d’enllumenat i mobiliari urbà, entre d’altres.
El projecte, elaborat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de L’Hospitalet, ha estat finançat amb fons europeus FEDER amb un pressupost de 1.036.632 euros.
Un dels objectius de l’actuació ha estat el de millorar i arranjar els camins i accessos al Palauet de Can Buxeres, nucli central del parc, amb la millora de l’accessibilitat i la restauració d’elements patrimonials arquitectònics. L’altre objectiu ha estat l’adequació de la vegetació singular de la zona i la millora dels espais i usos que l’envolten.
Dins de les actuacions previstes, s’ha recuperat el passeig d’accés al palauet diferenciat del camí paraŀlel del jardí romàntic, que integra els plataners i adquireix identitat pròpia, com en el passat històric de l’indret. Aquesta intervenció ha inclòs la renovació del mobiliari urbà i de l’enllumenat de l’espai, a més d’accions de millora del verd urbà i el reg.
També s’ha actuat al drenatge del passeig reduint la superfície impermeable per tal d’afavorir la infiltració de l’aigua al terreny, la recàrrega dels aqüífers i el reg de la vegetació de l’entorn. A més, el palauet ha guanyat en accessibilitat amb la creació d’una connexió entre el jardí romàntic i el camí del Torrent de Can Nyac.
La intervenció també ha inclòs la restauració d’elements patrimonials arquitectònics, com les balaustrades de l’entorn de l’accés al palauet i les fonts d’aigua potable. En l’àmbit que s’ha reurbanitzat s’han substituit els bancs, les papereres i l’enllumenat —amb llum LED— per adequar-los als criteris d’accessibilitat, ergonomia i eficiència energètica, i s’han connectat les dues xarxes del freàtic que passen pel parc.
L’objectiu del pla ha estat el de dignificar i millorar la funcionalitat de l’entorn, així com reforçar el caràcter històric del parc de Can Buxeres, afegint-hi espais d’ombra per a l’estada, aplicant criteris de sostenibilitat i reordenant l’àmbit perquè esdevingui un punt central de la ciutat. III