Qui no s’ha imaginat alguna vegada com podria ser la vida en un altre planeta? Un gran repte, potser un gran somni, que implicaria una sèrie de consideracions científiques, tècniques, ètiques i logístiques. Hi podríem viure realment? Quins recursos necessitaríem per mantenir la vida humana? Com podríem adaptar o crear hàbitats adequats per protegir-nos de condicions extremes com la radiació, la gravetat diferent, la falta d’atmosfera.. I com seria l’impacte de la nostra presència en aquell hàbitat?. Multitud de reptes a plantejar-se en què, sens dubte, la ciència i la tecnologia hi juguen un paper cabdal.
Per la proximitat a la Terra i el que sabem d’ell, el planeta vermell ha estat un dels objectius més importants al llarg del temps. El cinema també ha escenificat emocionants i variopintes històries, que han omplert les cartelleres amb l’eix central d’aconseguir sobreviure en un entorn desconegut. Utilitzant l’enginy científic podríem arribar a conrear aliments, generar aigua i mantenir-nos vius, mentre intentem establir comunicacions amb la Terra. Enfocaments diferents, des de l’exploració científica, fins l’aventura i la fantasia…Emblemàtics directors com Brian De Palma o Ridley Scott han dirigit grans produccions que reflexen de manera creativa els diferents escenaris que podríem trobar si viatgéssim a Mart.
Aquesta fascinació pel planeta vermell va ser la que va inspirar a l’equip de treball interdisciplinari que va plantejar la iniciativa l’any 2008, que pretenia també constituir-se com un projecte d’acompanyament a l’escolaritat, centrat en la idea de motivar a l’alumnat que presentava risc d’abandonament prematur dels seus estudis. Així va néixer Mart XXI: és possible una colònia humana a Mart? La iniciativa, que s’adreça a estudiants de tercer i quart de la ESO, pretén apropar la universitat a les etapes de la secundària posant en relleu el paper de la ciència i la tecnologia al món actual i considerant potencialitats de futur, obrint també noves vies de coŀlaboració entre diferents agents educatius. Tot dissenyat per ser treballat amb metodologies cooperatives i de treball en equip.
Aquest 2024 engegarem ja la 28a edició, després de tretze anys de projecte (amb l’aturada forçada per la pandèmia). Consolidem doncs, al Campus del Baix Llobregat de la UPC i municipis de la comarca participants, la bona acollida i l’interès que susciten projectes transversals i pràctics, en els que, gràcies a la ciència i la tecnologia, es resolen multitud de situacions que poden arribar a ser essencials per la vida. Enguany tindran lloc dues edicions més, la primera del 25 al 31 de gener de 2024. En aquesta missió s’enrolaran 84 alumnes dels municipis de Sant Vicenç dels Horts, Vallirana, Viladecans i Sant Just Desvern, que provenen de 10 centres docents diferents.
La segona missió es desenvoluparà entre l’1 i el 7 de febrer, amb 84 joves més, provinents de 21 centres docents diferents de les ciutats de Castelldefels, Gavà i Viladecans.
En les primeres sessions es treballa per grups temàtics, però posteriorment es posen en comú les conclusions als miniplenaris, fomentant la comunicació oral i l’exposició d’idees i solucions.
El darrer dia, cada grup de treball exposa un dels seus experiments en una fira que permet als joves mostrar alguns dels treballs més destacats en els que han estat treballant.
En total aquest 2024 hi participaran sis municipis de la comarca del Baix Llobregat, i 168 alumnes de 31 centres docents diferents. Tot a punt, comença el compte enrere per aquesta engrescadora aventura amb una trajectòria ja consolidada al territori en la que aviat s’incorporarà la nova tripulació 2024. III