En un marc més general el programa Ciutat del Bàsquet Català 2024 , defugint l’interès polític, pot ajudar tant als clubs com la ciutat de Martorell.És de fet un nou impuls que com assegura Oriol Franch, coordinador a l’àrea d’esports de l’Ajuntament de Martorell “va alineat amb un treball que ja s’ha fet els darrers anys. Tot té una uniformitat amb una aposta i un programa que fa un temps que ve gestant-se i que tindrà continuïtat molt més enllà”. El nivell competitiu en queda al marge, i s’aprofita aquesta cita per reforçar el caire més social i cultural que l’esport porta per defecte. “Les mentories esportives en seran un gran exemple. Però també la formació. Falta encara definir-ho però volem que més que cursos d’un nivell federatiu, es disposin més formats de difusió. Tan poden ser conferències com tallers, o altres models, que han de servir com gran eina dirigida a tots els públics.”.
Pel que fa a les entitats és un moment immillorable. El Club Bàsquet Martorell és a un passet de fer mig segle. Fa 6 anys que Laura Amat n’és presidenta i que intenta guanyar espai per tots els tipus de perfil. “Som conscients d’allà on vivim i del món sociocultural del nostre entorn. Treballem perquè ningú no es quedi fora de practicar el bàsquet. Aquest any tan especial reforça més aquesta tasca, que és crucial a dins del club. Fa 10 anys que com a exemple, hi ha un equip de nois i noies amb discapacitat intel·lectual que competeixen normalment.“
L’objectiu del club degà del municipi és ampliar base. Funciona la preescoleta però es vol que entrin molts més nens. “A l’abril tenim trobada entre escoles de primària. Serà el primer dels molts actes que farem en aquest curs. La marca de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català, que se suma al cinquentenari, l’any que ve, és de fet una gran crida a potenciar l’activitat i a dur més gent.” La vessant competitiva és el punt feble per a un sènior que és ja lluny d’aquella LEB on va jugar fins fa 6 anys.
El Club Bàsquet La Mercè, per altra banda, compta ara amb 10 conjunts, a més de dues escoles i dos grups de veterans. 4 equips són femenins (el sub-21, el júnior, el cadet i el mini) i 6 més són masculins (pre-mini, mini, pre-infantil, cadet, júnior i sènior). Clarament tot el que vagi en direcció de realçar el bàsquet els ajuda. Raúl Martínez n’és el director esportiu: “el nomenament ens fa molta il·lusió perquè ens permet ser més visibles com club escola que som. Això és força rellevant, perquè podem reforçar així la nostra tasca, que no és altra que en educar en uns certs valors i els beneficis que comporta aquest esport. És de fet l’única escola concertada de la vila. La gran part dels integrants són gent del club que hi ha jugat des de petit, malgrat resti sempre oberta per a tothom. “Seríem a Estats Units com una Academy, que està de moda, però de base i no pas d’alt rendiment. La fita competitiva no és la nostra. El que volem és que tothom pugui fer bàsquet, al nivell que li pertoqui. Som en fase d’expansió. Pretenem tenir conjunts de cada edat i ja ho estem aconseguint. L’any vinent és molt probable que sumem a 16 equips en el global”. III