El Llobregat

Nova titulació pionera a Europa: un grau d’Enginyeria de Satèl·lits a Castelldefels

Redacción | Domingo 05 de mayo de 2024
L’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial (UPC) començarà a impartir els innovadors estudis el curs 2024/25. Els continguts dels quatre cursos ( 240 crèdits ECTS ) inclouen el disseny i el control dels sistemes que formen un vehicle espacial.

La carrera espacial del segle XXI s’ha accelerat a un ritme vertiginós.Sabies que en els últims cinc anys s’han llançat més satèl·lits que en les sis dècades anteriors, comptant des del Sputnik 1? Es preveu que aquesta xifra continuï creixent, generant tota una indústria al seu voltant, la qual demana un nou perfil professional. Tenint en compte aquesta necessitat, el pròxim curs 2024/25, l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) començarà a impartir una nova titulació, única a Europa, que oferirà una formació integral en els coneixements, les habilitats i les competències que demanda el sector espacial.

Els continguts del nou grau, de 240 crèdits ECTS (quatre cursos de durada), inclouen el disseny i el control dels sistemes que formen un vehicle espacial, les comunicacions amb la Terra i entre satèl·lits, la transmissió i el processament de dades i els serveis i les aplicacions de les dades satel·litàries.

Estratègia NewSpace

Aquesta nova titulació compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia NewSpace, que incorpora actuacions tecnològiques, socials i empresarials orientades a promoure el sector espacial català. Per exemple, l’ús de satèl·lits més petits i econòmics, que permet que més agents, tant públics com privats, puguin utilitzar els serveis espacials per a aplicacions verticals i transversals en diversos sectors productius. Unes aplicacions que inclouen l’observació i gestió del territori; l’anàlisi i presa de decisions en infraestructures, produccions agrícoles o davant d’adversitats climàtiques, o afavorint l’expansió de la cobertura per a comunicacions de l’Internet de les coses (IoT, per les seves sigles en anglès), 5G o 6G.

Aquest nou ecosistema tindrà un efecte aglutinador d’altres tecnologies, com ara la impressió 3D, la intel·ligència artificial, l’electrònica avançada i les comunicacions mòbils de nova generació.Les persones graduades en Enginyeria de Satèl·lits estaran preparades per adaptar-se a aquestes innovacions i convertir-se en agents clau en el futur del sector.

Metodologies innovadores

L’EETAC és pionera en l’aplicació de metodologies docents innovadores i preveu l’aplicació de la metodologia CDIO (Concebre, Dissenyar, Implementar i Operar) al Grau en Enginyeria de Satèl·lits. CDIO suposa un enfocament pràctic, basat en la realització de projectes realistes que simulen el procés de l’enginyeria, des de la idea fins a la seva operació. Així, els 4 pilars del CDIO són:

* Concebre: definir el problema i establir objectius.

* Dissenyar: desenvolupar solucions creatives considerant factors tècnics, econòmics, socials i ambientals.

* Implementar: construir o prototipar la solució.

* Operar: avaluar el funcionament, identificar problemes i implementar millores.

100 universitats de tot el món

Aquesta metodologia, implementada amb èxit a més de 100 universitats de tot el món, millora l’aprenentatge i el desenvolupament de competències tècniques i transversals, i augmenta la motivació i la preparació per al món laboral.
El Grau en Enginyeria de Satèl·lits de l’EETAC s’ofereix com una opció formativa d’excel·lència per a aquells i aquelles estudiants que busquen una sòlida base científica i tecnològica, i que senten passió per l’espai i la innovació. El seu equip docent, format per professionals amb una àmplia experiència en el sector de les telecomunicacions i el sector aeroespacial, s’encarrega de proporcionar una formació completa i personalitzada que permetrà als graduats i graduades adquirir les competències necessàries per a una carrera professional d’èxit en aquest camp fascinant.

Els èxits acadèmics de l’EETAC es basen en ser pioners a Espanya pel que fa a l’aprenentatge cooperatiu basat en projectes, amb un nombre reduït d’estudiants per classe; en un sistema d’avaluació continuada, basat en el treball regular dels estudiants; en promoure l’experimentalitat i l’ús dels laboratoris, que estan a disposició dels estudiants quan no s’hi fan classes, i en tenir pràctiques a empreses incloses al pla d’estudis (més de 250 estudiants per any, al voltant de 400 h/estudiant, contactes amb més de 180 empreses).

Més graus de l'EETAC

A més, l’EETAC imparteix el Grau en Enginyeria de Sistemes Aeroespacials (mencions en Aeronavegació/Aeroports), el Grau en Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació i el Grau en Enginyeria Telemàtica, i dobles titulacions i màsters universitaris relacionats amb el món aero, telecos i l’espai. Consulta tota la informació a la web de l’Escola: eetac.upc.edu III

Competències:
L’estudiant d’Enginyeria de Satèl·lits, al finalitzar els estudis serà capaç de:

* Dissenyar i controlar els sistemes que conformen un vehicle espacial, incloent-hi la propulsió, l’estructura, l’aviònica i la càrrega útil.
* Gestionar les comunicacions amb la Terra i entre satèl·lits.
* Captar, transmetre i processar dades satel·litàries de manera eficient, aplicant tècniques d’aprenentatge automàtic i intel·ligència artificial per a la seva interpretació i explotació.
* Desenvolupar serveis i aplicacions basades en dades satel·litàries, oferint solucions innovadores a problemes reals en diversos sectors productius.

Aplicacions:
i habilitats: Els coneixements i habilitats dels enginyers de Satèl·lits són útils i necessaris en múltiples aplicacions, com ara:
* Observació i gestió del territori: monitoratge ambiental, planificació urbana, gestió de recursos naturals.
* Anàlisi i presa de decisions en infraestructures: monitoratge d’estructures, gestió de trànsit.
* Agricultura de precisió, gestió de cultius, previsió de plagues i malalties.
* Gestió d’emergències climàtiques: monitoratge de fenòmens meteorològics extrems, prevenció d’incendis forestals, avaluació de danys.
* Comunicacions: expansió de la cobertura per a IoT, 5G i 6G, connectivitat rural, internet per a avions i vaixells.

TEMAS RELACIONADOS: