El Prat

La digitalització, al servei d’una ciutadania amb drets

Esther García Fernández | Sábado 06 de julio de 2024
La irrupció massiva de les tecnologies de la informació en el nostre dia a dia ha modificat la nostra manera de relacionar-nos, de treballar i d’aprendre a velocitat de llampec.

No només comptem amb nous gadgets, sinó que tenim accés a nous programaris que obren moltes possibilitats de comunicació, de creació de continguts, entre altres moltes temes.

Tan important és que es considera que la digitalització és la quarta revolució industrial, un període on la digitalització supera les dimensions físiques de les fàbriques i la manufactura, i traspassa a plànols abstractes de la realitat a través de serveis digitals, i on les persones ja no som una entitat física, sinó que som un perfil amb un conjunt de dades associada a la nostra activitat en aquesta dimensió digital.

Malgrat els beneficis que poden tenir les TIC, no se’ns escapen els perjudicis que el món digital pot generar a les persones. Des d’uns algoritmes que limiten els missatges que reps segons els teus interessos polítics i permeten la difusió de fake news, l’alt grau de delictes que es comenten en l’àmbit digital (estafes, assetjament de tot tipus, difusió de vídeos o imatges sense consentiment....), o obsequiar a no saps qui les teves dades personals o els teus contactes.

Això vol dir que hem de renunciar a la digitalització? La realitat és que no és possible viure com un luddita, d’esquenes a la tecnologia, però sí que podem tenir les reglamentacions i els organismes necessaris per a que aquestes tecnologies digitals siguin més transparents i subjectes a les normatives que protegeixen els nostres drets davant de les empreses propietàries de les patents d’aquests productes i dels delictes que ocorren en aquesta esfera digital.

En el món local tenim pocs recursos per afrontar aquesta realitat que impacta sobre tota la nostra ciutadania. Però sí que està a les nostres mans donar tota la informació que la nostra gent necessita per fer valer els seus drets, també en l’àmbit digital: des d’una estratègia de reflexió i promoció de l’esperit crític per detectar fake news, a donar consells per fer compres segures per internet, o treballar per l’autoestima dels nostres joves per a que no caiguin en el parany de perfils que promouen cossos impossibles i hàbits alimentaris poc saludables; són actuacions que duem a terme per dotar de totes les eines possibles per a que la nostra ciutadania pugui fer la seva vida de manera plena i segura, tant a la nostra realitat material com en el món digital.

TEMAS RELACIONADOS: