L’Ajuntament de L’Hospitalet, a iniciativa de la Secció de Prevenció, Convivència i Civisme, ha posat en marxa a la ciutat la Xarxa Antirumors L’H amb l’objectiu de combatre els estereotips i prejudicis sobre la diversitat, que dificulten la convivència i la cohesió social.
Començant per la gent gran, s’impulsaran accions de sensibilització orientades a grups específics sobre els rumors que afecten tothom i, en especial, determinats sectors de la societat. La iniciativa es va presentar a la ciutadania el passat 18 de setembre en un acte al Casal de la Gent Gran de Ca n’Arús que va comptar amb la participació de l’alcalde, David Quirós, i el jugador del RCD Espanyol Omar El Hilali, que apadrina la campanya.
L’acte va comptar amb una actuació artística que va intercalar narratives, cançons (boleros) i algun conte per a adults que tracten temes com ara el procés migratori, els rumors i els prejudicis que es generen. Aquesta ha estat la primera acció de sensibiltzació, adreçada a la gent gran, que arribarà també a la resta de casals de la ciutat.
“La meva prioritat serà la de desenvolupar un programa d’inPer impulsar aquesta xarxa, creada amb una subvenció de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), s’ha creat un grup motor constituït per representants de les diferents àrees municipals que presten una atenció més directa a la ciutadania, i que s’obrirà els propers mesos a entitats i ciutadans particulars perquè aquesta xarxa esdevingui una eina participativa i oberta.
La Xarxa Antirumors L’H s’ha posat en marxa amb una campanya institucional sota el lema “Els rumors ens esquitxen a tots i totes. Pensa, informa-te’n i actua”, que pretén subratllar la responsabilitat de les persones que creen o escampen informacions falses i discriminatòries i discursos d’odi sobre determinats grups de població —tant en la seva vida quotidiana com en les xarxes socials— i que acaben perjudicant tothom.
També s’ha creat el web de la Xarxa Antirumors L’H (https://antirumors.l-h.cat), que ofereix informació, eines, sensibilització i la possibilitat d’adherir-s’hi, a més de poder compartir els rumors detectats per tal de combatre’ls. Des del web, i també des de les xarxes socials municipals, s’emetran missatges per contrarestar els rumors i promoure la cohesió social.
“L’Hospitalet és, des de sempre, una ciutat d’acollida i molt diversa. Les persones o sectors interessats a escampar rumors i generar un clima d’odi no poden aconseguir sortir-se amb aquesta idea d’enfrontar-nos entre nosaltres”, va declarar l’alcalde David Quirós abans d’afegir que “els discursos populistes s’han d’atacar directament amb polítiques públiques amb el propòsit que els veïns i les veïnes de la ciutat vegin que les institucions sí que defensen els seus drets. Aquest és el repte. No permetrem que ens enfrontin entre veïns”.
Personal de l’Ajuntament destinat a serveis d’atenció a la ciutadania ha rebut ja formació per reconèixer rumors i actuar en conseqüència. A la tardor es preveu impulsar accions de sensibilització orientades a grups específics —gent gran, jovent, comerciants...—, en les quals es treballaran aspectes relatius als rumors vinculats a determinats sectors de la població.
Els objectius d’aquesta iniciativa són afirmar la identitat de L’Hospitalet com a ciutat hospitalària i diversa; identificar i respondre de manera integral a les discriminacions i discursos d’odi; empoderar la societat civil i els professionals públics perquè siguin actius en la lluita contra els rumors i les discriminacions; vetllar pels principis democràtics d’igualtat i equitat; i visibilitzar i promoure el bon veïnatge i el civisme des del diàleg.
Els responsables de la Xarxa Antirumors L’H recorden que és important estar ben informats i contrastar les notícies amb fonts fiables per evitar les manipulacions; pensar en les conseqüències i el mal que els rumors fan a altres persones, i actuar denunciant-los a les xarxes socials o avisant que es tracta d’informació no verificada. III