El Llobregat

Preparats, llestos, ja! Tot a punt per la 37a Quadis Cursa Popular Vila de Sant Boi

Jordi Gispert | Domingo 10 de noviembre de 2024
El Llobregat s’estrena com mitjà oficial d’un esdeveniment que va iniciar-se el 1985 i només ha estat suspesa pel context de 2020 i 2021. El Club Atletisme Sant Boi, nucli esportiu del municipi, prepara els actes per commemorar el 25è aniversari que complirà el 2025.

Les carreres populars, més dirigides al foment del que és l’esport al marge de competicions, han crescut molt, en especial, els darrers anys.P erò n’hi ha algunes, com la cursa de Sant Boi que són d’un temps en què tot just aquest esperit més encarat als ciutadans iniciava els seus primers passos, amb l’exemple de certàmens ubicats a Barcelona, com la Cursa Popular de la Mercè (1978), la Marató (1978) o també la del Corte Inglés (1979). Lluny quedava l’arrencada en l’atletisme ciutadà, de finals del Segle XIX, més associada a diferents clubs com ho van ser el Gimnàs Tolosa, comandat per Jaume Vila o el Futbol Club Barcelona, liderat per en Hans Gamper. Però l’essència va impulsar-se i contagiar-se amb el creixement econòmic, i durant els anys 80 nous circuits i itineraris van estendre’s també a fora de la mera capital.

Sant Boi doncs, el 1985, va començar aquesta aventura de pràctica i difusió, que ja només ha estat suspesa pel context del 2020 i també del 2021. Són per tant, en tot el còmput, 37 les edicions que complirà en tan sols uns dies l’oficialment designada com a Cursa Popular Vila de Sant Boi. La carrera, organitzada des que es va crear l’entitat pel Club Atletisme Sant Boi, en conjunció amb l’Ajuntament i amb un aliat solidari com ho és el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, sortirà el 17 de novembre. Comprendrà com és comú a diferents categories dividides segons sigui la distància o grup d’edat que hi està inclòs.

El matí d’aquest diumenge de tardor el començarà, just a les 10 h, la cursa de 5 quilòmetres. Serà el torn ja tot seguit, a les 10:30 h, de la llarga, tram estàndard, 10.000 metres. I a les 12 h, just allà al punt de migdia, tindran lloc les Curses Kids, que són trajectes més reduïts (inferiors als 1.500 metres) distribuïts en diferents categories, que van de prebenjamí (5-8 anys) fins a infantil (13 anys d’edat). I per últim, 12:30h, el que es diu la Family Race, un petit tram que es pot recórrer amb la família, per posar-hi més color.

Inscripció encara oberta

La inscripció encara és oberta, fins al 13 de novembre (22 h). I es pot fer per internet al web general d’informació (www.cursasantboi.com), o presencialment, a les oficines del club (a dins l’Estadi Municipal d’Atletisme Constantí Miranda) o a l’empresa CardioPAS (carrer de Jacint Verdaguer, 99) amb un 3% de descompte per a compres superiors als 10 euros a la botiga. Els registres per les curses de 10 i de 5 quilòmetres tenen un preu de 17 i de 13 euros, de manera respectiva. D’altra part les Curses Kids valen 5 euros i la Family Race és gratuïta. Per als grups més grans de quatre s’estableix una rebaixa en la inscripció d’un 20%.

Els dorsals podran passar a recollir-se per dos punts. Les persones residents al municipi de Sant Boi o a l’Àrea Metropolitana ho hauran de fer a les instal·lacions de QUADIS Autocentre (carrer de la Riera Roja, 26) tant el dia 15 de novembre (de 17:30 a 19:30 hores) com dissabte dia 16 (d’11 h a 13:30 h i de 17:30 a 19:30 hores). Els de fora podran fer-ho el mateix dia de la cursa a l’interior de l’auditori. Per setè any consecutiu l’empresa QUADIS serà la principal patrocinadora d’aquest esdeveniment, i mostra així el seu suport, com ve fent des de fa molts anys, a la ciutat i també a l’esport local.

Guardons als tres primers

Els guardons s’atorgaran ja completades les distàncies amb uns premis generals pels tres primers classificats de 10 km, 5km i Curses Kids (sols en les edats d’aleví i d’infantil). Igualment se’n donarà un més especial pel primer lloc, tant masculí com femení, d’aquells censats a dins del poble de Sant Boi. I els adults s’emmarcaran en diferents trams: SUB 23 (de 14 a 22 anys), sènior (23 a 39), màster 40 (40-49), màster 50 (fins als 59 anys) i finalment màster 60 (60 anys en endavant). Amb la inscipció hi van inclosos serveis propis i essencials, com guarda-roba, vigilància preventiva a nivell mèdic o els avituallaments. Però també s’oferiran animacions, bosses d’obsequis o igualment fisioteràpia per a poder recuperar-se de l’esforç, amb un servei que anirà a càrrec d’OSTEOBAIX. Tot plegat possibilitat pels diferents patrocinadors, que a més de QUADIS són: Prologis, Paniker, Muebles los Pinos, Alainafflelou òptica i audiologia a Sant Boi, Xperience i Centre Comercial Sant Boi, AINCAT immobiliària, Ms & Mr Language, Gramalla XXI i Grupo PAS. El cronometratge anirà a càrrec de l’startap santboiana LASTTIMING, l’empresa PUBLISERVEI és partner gràfic i la companyia FIATC cobrirà l’assegurança. Entre els mitjans oficials, hi figura per primer cop també aquest any El Llobregat.

La festa de difusió i d’esclat d’esport amb els valors que hi van lligats tindrà un recorregut urbà. Les sortides i arribades seran totes a dins del Parc Sanitari, a l’àrea de l’auditori del recinte. L’única exclusió aquest any serà l’estadi d’Atletisme, un escenari habitual. S’hi està canviant el tartan, el que és el paviment sintètic de la pista, uns treballs que s’allargaran uns dos mesos. Cap a finals de desembre o a principis de gener ja està previst que s’enllesteixi tot aquest equipament, que va obrir portes a l’any 1990. Un conjunt de tres persones voluntàries organitza aquesta cita que és referència a la comarca i que manté uns ferms objectius de qualitat que s’assoleixen pel suport d’institucions com l’Ajuntament de Sant Boi o la Diputació de Barcelona.

El club farà 25 anys

El “gestor” de tot plegat, el Club Atletisme Sant Boi, farà aquest 2025, vint-i-cinc anys. L’atletisme al municipi va iniciar-se amb el gran boom d’aquest esport (anys 10 i 20 del Segle XX) com a secció d’un club pioner, la Unió Esportiva Santboiana (any 1921). En el temps de la postguerra, va ser Constantí Miranda, millor esportista estatal i primer finalista olímpic d’atletisme (el 1948) qui va reimpulsar entrenaments i activitat. Ja anys més tard, el 1987 va unir les forces amb el Grup Esportiu Parellada, i al 2000 es constituí com a club propi.

L’entitat té l’epicentre dins el complex que duu el nom del precursor (l’Estadi Municipal d’Atletisme Constantí Miranda), competidor als Jocs de Londres (1948) en 10.000 i en 3.000 metres obstacles. Va acollir, especialment per la seva inauguració (1990-1991) molts campionats de Catalunya i estatals. I actualment és seu anual de la Jornada d’Atletisme Comarcal, organitzada conjuntament amb l’Ajuntament i amb el Consell Esportiu del Baix Llobregat, que ha estat enguany posposada també a causa de les obres.

Una pista amb vuit carrers

El recinte comprèn pista d’atletisme (vuit carrers) i tot un terreny interior que és fet de gespa natural, amb un espai per a salt d’alçada, longitud i llançaments. Té també un circuit de cros, senyalitzat, amb desnivells, que és de 550 metres. I acull tot un gran complex amb sales de musculació, diferents vestuaris i també un aparcament.

A nivell més esportiu l’escola, o Atletisme Base, comprèn les categories que van des d’educació infantil fins a promesa, diferenciant-les entre els grups d’iniciació (educació infantil, prebenjamí i benjamí) i d’especialització (infantil, cadet, juvenil, júnior i promesa) que treballen les diverses disciplines d’atletisme (fons i mig fons, velocitat i tanques, i llançaments). Compta amb uns 80 membres, alguns d’ells de destacats en la darrera temporada, en què van assolir uns òptims resultats als campionats de Catalunya i estatals, i també van participar dins la Selecció Catalana. Tot això fruit de la feina de diferents entrenadors que dia a dia s’encarreguen de formar tant a esportistes com persones amb valors.
L’entitat que ostenta ara, mitjançant la presidenta Pilar Mínguez, la vicepresidència de la Federació Catalana d’Atletisme, compta a més amb uns altres tres grups d’adults que duen força anys funcionant: l’Espai Fieras, que treballa sobretot damunt l’asfalt i que prepara algunes curses populars; l’Espai Trail, més enfocat a la muntanya; i el conjunt de Fons i Pista, on s’hi engloben molt diverses disciplines.

L’any que ve l’activitat d’aquest esport molt arrelat a la comarca i que és la base, en igualtat amb la gimnàstica, del que és treball a nivell físic, tindrà una cita cabdal. El Club Atletisme Sant Boi complirà els seus 25 anys i oferirà un seguit d’accions, que encara han de definir-se, per difondre aquesta pràctica que va adreçada, de forma molt especial, a tota la ciutadania, i que omple als joves de valors, capacitat de sacrifici, disciplina, esforç i compromís. III

Suport sempre solidari
A la Cursa de Sant Boi hi va inherent un compromís més solidari. L’atletisme és tot sovint un potencial per al suport i difusió d’altres projectes, siguin de caire ambiental, més de recerca o de salut. El treball cooperatiu entre diferents associacions és un motor per potenciar altres camps socials que van lligats també als valors del que és l’esport. El Parc de Sant Joan de Déu, que comprèn l’Atenció Intermèdia, l’Hospital i la Xarxa per a recerca, difusió i atenció de Salut Mental, ja col·labora de fa temps amb la carrera, i remou alguns esforços per donar fruits a ambdues parts. Dins d’aquest marc d’actuació les inscripcions solen anar en part destinades a projectes molt concrets.
El d’enguany és es diu “Espais Innovadors” i cerca humanitzar els ambients de pediatria. Consisteix a incloure alguns recorreguts, circuits amb eines pedagògiques, a dins les sales destinades a diferents intervencions. L’objectiu és difondre coneixements i alhora reduir l’ansietat tant per a infants com per a adults en els processos anteriors i posteriors a operacions. Dels diners de la inscripció a la Cursa Vila de Sant Boi, se’n destinen 50 cèntims, per a cadascuna d’elles, a ajudar a la iniciativa. I els diferents participants podran fer a més un donatiu, que va dels 2 fins als 20 euros, al projecte.
L’any passat, mitjançant el mateix sistema, els diners recopilats van destinar-se a adquirir material i a contractar monitoratge per a poder fomentar una activitat que fa servei com a teràpia molt valuosa per a persones amb afectacions mentals, la Marxa Nòrdica. Una vella disciplina que va néixer farà ja un segle a Finlàndia com a mètode inherent d’entrenament, durant l’estiu, pels esquiadors i que comprèn desplaçaments, ritme seguit i sempre a peu, tot recolzant-se amb dos bastons.

TEMAS RELACIONADOS: