Opinió

Educació: motius per estar preocupats

Joan Sau | Miércoles 23 de julio de 2014
A banda de les decisions en matèria econòmica, que no estan servint per treure el cap de la crisi, hi ha una matèria en què les iniciatives del govern espanyol provoquen un rebuig gairebé unànim: l’educació.

Justament l’àmbit en què més esforços per al consens caldria abocar, és el que més protestes aixeca.

De motius per al rebuig no anem faltats. En primer lloc, tenim la llei educativa del ministre Wert, que ens fa retornar a una Espanya en blanc i negre. Com a català, aquesta llei em sembla inapropiada, perquè fa una puntada de peu al model educatiu d’immersió lingüística, vigent durant tres dècades i que ha permès que tots els catalans dominin les dues llengües oficials sigui quina sigui la que facin servir a casa. I com a progressista, em sembla inadmissible perquè trenca el principi d’igualtat i crea diferències territorials, socials i econòmiques. És una llei que tampoc no respecta la laïcitat de l’Estat en introduir la religió com a matèria avaluable. En definitiva, una llei feta amb criteris ideològics i sense cap mena d’arguments pedagògics.

El mateix perfum ideològic s’olora en el tema de les beques universitàries. Si avui tenim les generacions més preparades de la història és perquè es va fer en el seu moment una aposta per obrir les portes de la universitat a tothom. Posar obstacles a l’accès a les beques i al mateix temps incrementar, i molt, les matrícules és voler tancar-les de nou a moltes famílies que no tenen recursos suficients. La nostra societat no s’ho pot permetre.

Malauradament, l’accés a la universitat no és l’únic àmbit en què l’educació està reculant de manera alarmant. També ho fan les educacions obligatòries (primària i secundària), la infantil i altres estudis no reglats, per culpa de les polítiques d’austeritat que estan aplicant els nostres governants, a Espanya, a Catalunya i a Castelldefels. Posaré uns exemples que hem viscut a la nostra ciutat. Un n’és decisió de la Generalitat de no construir el quart institut (que de retruc amenaçava l’escola Josep Guinovart, que serà escola-institut gràcies a la reacció social). Els altres són la reducció dels ajuts per a les matrícules a les escoles bressol municipals i l’escola municipal de dansa, que ha provocat que les famílies hagin de pagar més.

I si afegim el cas dels 70 infants de Castelldefels, que han tingut llibres gràcies a les Ampes i les escoles, veiem que els que estem a favor d’una escola pública de qualitat i per a tothom tenim molts motius per estar preocupats.||