Joan Sau | Miércoles 23 de julio de 2014
Entre fer les coses i fer les coses bé hi ha molta més diferència del que indica l’afegit d’una sola paraula. És la diferència entre tirar endavant un projecte de qualsevol manera i fer-ho tenint en compte totes les conseqüències per tractar de minimitzar-les. I més quan es tracta de qüestions que afecten a una gran majoria de persones.
Aquestes últimes setmanes, molts ciutadans i ciutadanes de Castelldefels estan comprovant l’abisme que hi ha entre una cosa i l’altra. La posada en marxa d’un pla per fer de pagament (zona blava per a visitants i zona verda per a residents) tots els carrers de la zona costanera del municipi ha aixecat una polseguera enorme. Ha provocat les protestes d’un gran nombre de residents i treballadors dels establiments de la zona, i ha generat una inquietud entre bona part de la població. Dia rere dia, les cues de ciutadans a les dependències municipals en busca d’aclariments i informació han estat majúscules.
Com deia, es tracta de fer les coses o fer les coses bé. Està clar que calia tirar endavant alguna iniciativa que permetés millorar l’aparcament en els barris del litoral de la ciutat. Seria difícil trobar algú que discrepés d’aquest objectiu. Però que la finalitat sigui bona no equival a que totes les maneres de tirar-la endavant siguin vàlides. En primer lloc, un projecte d’aquesta envergadura requereix la complicitat ciutadana. I perquè la ciutadania sigui còmplice, se l’ha d’escoltar. D’haver-lo fet, l’Ajuntament hauria entès que l’horari va més enllà del que seria raonable, que hi ha discriminació en l’ús per a alguns col·lectius com els dels treballadors dels restaurants i comerços, i que la distribució de la zona verda (per a residents) i la zona blava és incorrecta.
Però l’Ajuntament ha optar per tapar-se les oïdes. I en comptes d’aturar-se i reflexionar ha pitjat l’accelerador. El resultat és el caos: persones que, passat el termini, no havien rebut les targetes verdes de resident, d’altres que les rebien però amb les dades equivocades… fins i tot targetes viatjant pel territori espanyol mentre que els titulars, que en alguns casos portaven ja dos anys empadronats, podien esperar asseguts a que arribes la targeta.
I el que és pitjor: Aquests dies les xarxes socials van plenes de fotografies dels carrers de la zona marítima de Castelldefels pràcticament deserts entre setmana. És una imatge desoladora per a una ciutat com Castelldefels que vol jugar a la primera divisió de la lliga turística. L’Ajuntament encara pot rectificar. Però molt em temo que, a més de no escoltar, tampoc voldrà veure la realitat.||