Opinió

Defensar la sanitat pública, cosa de tots

Joan Sau | Miércoles 23 de julio de 2014
En els últims 60 anys les societats avançades han cimentat el seu progrés en una xarxa de serveis públics amb tres anclatges: l’educació, la sanitat i els serveis socials. També, arran de la restauració de la democràcia, a Catalunya i a Espanya.

Gràcies a aquests anclatges unes quantes generacions han pogut accedir al sistema educatiu, que ha estat palanca per progressar; han pogut mantenir un estat saludable gràcies a una xarxa sanitària de qualitat i, els menys afortunats, han pogut mantenir uns mínims de dignitat gràcies a l’atenció dels serveis socials oferta bàsicament pels ajuntaments.

La crisi econòmica, però, està fent saltar aquesta xarxa. Els governs (ja sigui autonòmic o estatal i, en alguns casos, també locals) estan utilitzant el missatge de la manca de recursos per encobrir una clara estratègia de desmantellament dels serveis públics, tot intentant instal·lar la resignació entre la ciutadania. No hi ha més remei que retallar, ens diuen.

Aquest missatge, però, no està collant. La ciutadania ha donat ja mostres d’estar disposada a defensar allò que s’ha aconseguit durant dècades amb l’esforç de moltes persones. Un exemple, als municipis que formen el delta del Llobregat, el tenim en la defensa que els ciutadans i les ciutadanes estan fent de l’hospital de Viladecans, el centre hospitalari de referència per a aquestes poblacions.

Els veïns i veïnes i el personal de l’hospital han realitat mobilitzacions en contra del desmantellament progressiu que està patint aquest centre sanitari per part de la Generalitat. És una revindicació legítima a la qual tots i totes ens hem de sumar. Cal reclamar a la Generalitat que no tanqui més serveis i que porti a terme d’una vegada el projecte d’ampliació de l’hospital, previst des de fa anys. Es tracta d’una demanda que ja compta amb el suport de més de 8.000 persones. Cada vegada són més els ciutadans que saben que darrera de tot això hi ha una qüestió ideològica. Els hospitals públics s’han vist més afectats per les retallades que els concertats. Les llistes d’espera per ser operat augmenten, mentre la pressió publicitària de les mútues privades augmenta.

Cal sumar totes les veus possibles per evitar que aquest objectiu prosperi. La nostra societat ha de mantenir aquest sistema públic de salut que, segons els experts, dels millors del món. La garantia de la seva sostenibilitat passa per enfortir-lo i no pas per afeblir-lo. Que no ens vulguin donar el gat de la ideologia per la llebre de que no ens podem permetre un sistema de salut com el que tenim.||