Miércoles 23 de julio de 2014
Ara fa vuit mesos, L’Hospitalet va obrir un espai de reflexió col·lectiva que li permetés dur a terme la tercera transformació i esdevenir una ciutat central i necessària en el desenvolupament econòmic i cultural de l’àrea metropolitana: L’Hospitalet on. El futur per endavant.
En aquest temps, més de 1.200 ciutadans i ciutadanes han participat de forma presencial en aquest procés, més de 6.000 ho han fet mitjançant les xarxes socials, a més de les aportacions d’experts —com és el cas de Josep Ramoneda, Greg Clark o Mateu Hernández—, associacions veïnals i entitats ciutadanes, organitzacions empresarials i sindicats de la ciutat, que ha d’orientar l’acció del Govern municipal amb l’horitzó del 2025. L’Hospitalet on va partir de la formulació d’una estratègia en dos fronts: l’economia i la cultura, que persegueixen, alhora, dos objectius, el del progrés econòmic i cultural, d’una banda, i assegurar la cohesió social i la convivència, de l’altra banda. L’àmbit econòmic, l’eix de la tercera gran transformació de la ciutat
Podem dir que l’objectiu estratègic general és fer la tercera transformació de L’Hospitalet per millorar l’ocupació, la cultura i el benestar dels ciutadans i de les ciutadanes i ser una ciutat capdavantera en el desenvolupament econòmic i cultural de l’àrea metropolitana, donant serveis a l’àrea i a la resta del país.
Per fer possible l’objectiu, s’afavorirà el creixement d’una indústria i uns serveis innovadors, potents i competitius, especialment en els àmbits biosanitari, cultural, turístic, comercial i de la nova indústria. També es potenciaran les connexions internes i externes, amb una cohesió social reforçada per la millora sostinguda del nivell formatiu de la població. La ciutat projectarà una moderna identitat col·lectiva amb els valors de civisme, compromís i solidaritat com a elements centrals.
Les conclusions parteixen d’un objectiu principal, que és dotar l’economia de L’Hospitalet dels instruments necessaris per esdevenir el segon motor econòmic de Catalunya, amb una economia basada en les seves potencialitats metropolitanes i en la innovació tecnològica, social i econòmica.
Però la cultura és també un factor capital de progrés econòmic. Per això, L’Hospitalet vol esdevenir també una ciutat de referència en matèria cultural, reforçar la centralitat de la política d’educació i configurar els valors de civisme, diversitat, compromís i solidaritat com a elements centrals de la cultura urbana de L’Hospitalet i de la seva identitat col·lectiva. Una ciutat que asseguri l’accés a la cultura i que estimuli el talent creatiu i artístic desenvolupant la formació i la difusió cultural.
L’Hospitalet es planteja una aposta per la força de la societat civil, potenciant l’autoestima de la ciutadania, reconstruint l’espai social, reforçant la cohesió social, incrementant el sentit de pertinença al barri i a la ciutat, valorant l’associacionisme i establint l’educació com a primera prioritat i responsabilitat de tothom.
Toni Casals||