Imanol Crespo | Miércoles 23 de julio de 2014
Ensenyament tira enrere i, de moment, els alumnes de l'escola de Santa Coloma de Cervelló no hauran d'anar als mòduls prefabricats
Tots estaven en contra. L'Ajuntament, l'equip directiu del col•legi i els pares i mares dels alumnes de Montpedrós s'oposaven al tancament del centre com a escola de primària. Finalment, la pressió de tots tres actors del municipi de Santa Coloma de Cervelló ha fet girar cua al departament d'Ensenyament que haurà de tornar a proposar una solució pel curs vinent.
Nou canvi de decisió que arriba després que el dimarts 11 de febrer la Generalitat anunciés, de manera unilateral, la seva proposta: oferir quatre línies de P3 a tot el municipi (dos a l'escola Colònia Güell i dos a Pla de les Vinyes), portar la primària de l'escola Montpedrós a uns barracons al costat, precisament, de Pla de les Vinyes i, així, unificar després tota la secundaria de Santa Coloma a Montpedrós. Aquest pla no tenia res a veure amb el que, al desembre, Ensenyament va comunicar: tancar la línia de P3 per qüestions demogràfiques.
De mantenir aquesta via, segons dades facilitades per l'escola, 185 alumnes (d'unes 150 famílies) haurien de continuar la seva educació en mòduls i compartir els serveis i equipaments amb els joves de Pla de les Vinyes. Una dificultat afegida que, segons Josefa Calvet, cap d'Estudis de Montpedrós, afectarà inevitablement a la formació dels joves. “Cada escola té la seva manera de treballar. Ens hauríem d'adaptar. A més, ells ja estan justos. No sabem, per exemple, si tindríem gimnàs; al menjador, ara, hi ha fins a tres torns...”. Per la seva part, les mobilitzacions d'un grup de pares i mares en contra de la decisió de la Generalitat no van trigar en arribar. “Creiem que es pot unificar secundària en els terrenys que l'Ajuntament va comprar i prescindir, per tant, només de P3. Així es mantindria la línia de primària a Montpedrós, sense haver d'anar a mòduls al costat d'un col•legi que ja està massificat”, diu Ivan Garrido, portaveu del grup de pares i mares en contra del tancament.
En aquest sentit, el que volia la Generalitat era unificar la secundària del municipi a Montpedrós; l'altre punt polèmic de la proposta del govern català. “Es quedarà petit en pocs anys per tenir tota la secundària”, diu Garrido. “S'hauran de fer obres per adaptar l'escola de primària als serveis d'un institut. A més, passarem de tenir nou grups, actualment, a entre 13 i 16”, assegura Calvet.
Ja a l'inici de curs, les entitats educatives van aixecar les alarmes del progressiu tancament, no només d'aules, sinó també d'escoles senceres. S'estan produint. En només unes setmanes, hem conegut altres centres que, com Montpedrós, es troben pendents d'alguna decisió. Les associacions de pares i mares afectades ja han anunciat manifestacions conjuntes a Barcelona per aturar el tancament de les escoles que representen, adduint que el motiu principal és econòmic i no pas demogràfic. A Santa Coloma de Cervelló, de moment, han guanyat una batalla.