L’Hospitalet

El nou Pla de la innovació local de L’Hospitalet arrenca per potenciar el creixement econòmic

Alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín

Por J.C.Chueca

Olga Puertas Balcell | Miércoles 23 de julio de 2014

L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, va presentar el passat 26 de febrer, davant dels agents socials de la ciutat el Pla de la innovació local de L’Hospitalet, un projecte que té com a objectius millorar la capacitat d’innovació del territori i les seves empreses en el nou escenari econòmic local;



 donar un impuls al desenvolupament empresarial de la ciutat, prenent la innovació com a eix d’una estratègia per treure el màxim rendiment de les potencialitats del territori com a conseqüència de les transformacions urbanes i econòmiques, i generar més possibilitats de creixement empresarial, noves oportunitats ocupacionals i un millor posicionament competitiu de les empreses. En la seva intervenció, l’alcaldessa Núria Marín ha destacat que “la innovació i el coneixement han de ser els motors per a la tansformació econòmica integral al municipi, amb l’objectiu de generar ocupació de qualitat a mitjà i llarg termini.” 

A l’acte hi van assistir representants de l’Associació Empresarial de L’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL), l’Agència per a la Innovació al Baix Llobregat (InnoBaix), la Cambra de Comerç, PIMEC, els sindicats UGT i CCOO, de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Intitut Català d’Oncologia (ICO), a més de representants de l’Ajuntament de L’Hospitalet. 

Per fer possible aquest projecte, cal la participació dels agents socioeconòmics del territori: patronals, sindicats, universitats i societat civil, per crear una política d’innovació territorial que situï les empreses i la ciutat en millor posicionament de competitivitat i cooperació.

El Pla s’emmarca en els objectius del Pla d’acció municipal 2012 – 2015 (PAM), de l’Acord per l’ocupació i el desenvolupament econòmic local de L’Hospitalet 2012 – 2015 (ACODEL’H), així com del procés participatiu L’Hospitalet on, que marca el camí del desenvolupament econòmic i social com a fórmula de transformació de la ciutat. 

Núria Marín va animar tots els sectors representats a treballar plegats per un objectiu comú: “Jo us convido a treballar conjuntament —sector públic, sector privat, universitat i sindicats— per donar resposta a les necessitats econòmiques i socials de la ciutat i per definir l’estratègia d’especialització del municipi. La vostra força i la vostra experiència són tota una garantia per continuar avançant plegats cap a la innovació i el futur.” 

El Pla, que tot just s’inicia, està estructurat en dues fases. Durant la primera, fins al final del mes de març, es constituirà el nucli del projecte, format per representants de l’administració i el sector productiu, del coneixement i civil de L’Hospitalet, i pretén situar la ciutat en el marc de l’optimització de recursos i potencialitats del territori al voltant de 3 eixos: el primer consistirà en la definició de l’estratègia i posicionament, on es detectaran les necessitats d’innovació, mecanismes de foment de la innovació i anàlisi de xarxes. El segon eix identificarà les àrees de treball i determinació dels recursos necessaris per portar a terme els objectius. I el tercer, finalment, consistirà a elaborar un pla de sostenibilitat a través de la participació dels agents socioeconòmics del territori. 

En una segona fase, es buscarà la implantació del Pla i es definirà l’estratègia d’especialització del municipi, es dissenyaran els plans sectorials i es buscarà la implicació i captació dels socis al territori.  El Pla de la innovació local de L’Hospitalet, a més, es planteja en sintonia amb les directrius europees recollides dins de l’estratègia d’Europa 2020, que presenta una visió de l’economia social del mercat d’Europa en la pròxima dècada i es basa, entre d’altres, a establir programes orientats a afavorir el creixement intel·ligent dels territoris i desenvolupament d’una economia basada en el coneixement i la innovació. ||