Baix Llobregat

La demografia reordena l’educació per al proper curs

La consellera d’ensenyament, Irene Rigau, durant la presentació de la Preinscripció del curs 2014-2015
Imanol Crespo | Miércoles 23 de julio de 2014

    Ensenyament redueix grups d’infantils i comença el progressiu tancament de dues escoles de la comarca, una a Santa Coloma de Cervelló i altra a  Sant Vicenç dels Horts



El cim de naixements que Catalunya va tenir al 2008, amb 89.024 nadons, modificarà substancialment la planificació del proper curs 2014-2015. Sobren grups d’infantils i en falten per primària i secundària ve a dir la conselleria d’Ensenyament que reduirà 275 classes d’infantils i augmentarà en 410 els grups de primària i en 171 els corresponents a l’ESO. 

La preinscripció per al proper curs, que va començar el passat 11 de març i durarà fins el 21, gaudirà d’un nou rècord poblacional. Catalunya arribarà al màxim històric d’alumnes entre 3 i 16 anys. Quasi un milió d’alumnes, en concret, 999.081, cursaran els diferents nivells obligatoris d’educació. Dades amb les que el passat dia 6 de març, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va presentar la nova planificació del curs.

¿Com afecta la comarca?

Segons el document oficial de la Generalitat, Preinscripció 2014-2015, un dels tres instituts programats, es farà a la nostra comarca, a Sant Andreu de la Barca. La falta d’instituts és una reivindicació que fa temps que reclamen les associacions de pares i mares, així com, els sindicats de professors. En resposta a aquesta demanda, la consellera Rigau va fer una crida al “sentit comú” i va demanar als ajuntaments catalans cedir espais municipals sense ús per fins docents. “Molts consistoris van aprofitar els anys de bonança econòmica per dotar-se magnífics equipaments, que potser ara tenen infrautilitzats”, deia Irene Rigau en roda de premsa.

“Quan l’economia es recuperi, pot haver nous canvis demogràfics. Per això preferim apostar per fórmules no tancades”, deia Rigau. Precisament per això, el principal sindicat d’ensenyament, l’USTEC-STEs, es va mostrar contrari al tancament definitiu de 14 línies públiques de P3 a tota la comarca. El Baix Llobregat perdrà, doncs, 25 línies iguals en només dos anys. Amb aquesta nova reducció, el petit municipi de Castellví de Rosanes es queda sense la única línia pública de P3 que en tenia, el que impedirà als infants iniciar els seus estudis a la seva població, des del proper curs. De la resta, d’una banda, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Andreu de la Barca i Viladecans perdran dues línies públiques. Per la seva part, El Prat de Llobregat, Gavà, Palleja, Sant Vicenç dels Horts i Santa Coloma de Cervelló en perdran una altra.

Cas de Montpedrós

Tancar P3 pot derivar, sense cap mena de dubte, en el tancament progressiu de tot el centre. És el cas del col·legi Mare de Déu del Rocío de Sant Vicenç dels Horts i del’escola Montpedrós de Santa Coloma de Cervelló, ambdós centres al Baix Llobregat. En el cas de Montpedrós les negociacions van començar abans d’acabar el 2013. La Generalitat vol tancar tota l’escola per unificar la secundària en aquest centre, després d’un procés de remodelació. El pla contradiu els interessos de l’Ajuntament -governat pel partit polític Progrés- i dels pares i mares dels 183 alumnes afectats.

El consistori havia finançat ja un terreny per la ubicació d’un nou institut, mentre que un grup de pares i mares en contra de la decisió d’Ensenyament, es negava a portar els alumnes a uns barracons al costat de Pla de les Vinyes, centre amb el que compartirien els serveis. “Creiem que es pot unificar secundària en els terrenys que l’Ajuntament va comprar i prescindir, per tant, només de P3. Així es mantindria la línia de primària a Montpedrós, sense haver d’anar a mòduls al costat d’un col·legi que ja està massificat”, deia Ivan Garrido, portaveu del grup de pares i mares en contra del tancament.

De manera innegable, l’educació dels nens de les 150 famílies, segons dades de l’escola, es veuria afectada. “Cada escola té la seva manera de treballar. Ens hauríem d’adaptar.

A més, ells ja estan justos. No sabem, per exemple, si tindríem gimnàs; al menjador, ara, hi ha fins a tres torns...”, explicava a El Llobregat la cap d’estudis de Montpedrós, Josefa Calvet. Des del sindicat d’ensenyament USTEC-STEs troben “inadmissible” la proposta de tancament definitiu de Montpedrós com a escola: “Sabem que ens trobem en un període de baixa natalitat, però la demografia sofreix períodes de creixement i de davallada de forma cíclica. Per tant, aquesta no és raó suficient per plantejar la decisió de tancament d’un centre escolar”.

En un primer moment, les reivindicacions van aturar la reforma proposada per la Generalitat. En canvi, segons la nova planificació, el tancament de P3 portarà a perdre una de les tres escoles que té Santa Coloma de Cervelló. L’Ajuntament sembla que ha tirat la tovallola. Al darrer ple, segons alguns presents, no es van acceptar ni precs ni preguntes en torn aquest tema. Els pares i mares, en canvi, preveuen noves mobilitzacions.||