Totes les begudes alcohòliques tenen un origen típic: el whisky irlandès, el vodka rus o el ron cubà. Però ens hem posat a pensar en què produïm a casa nostra? Un dels productes que la gent menys imagina que es puguin fabricar aquí, i que amb les noves modes està tenint un gran èxit és la ginebra. Sense anar més lluny, aquí al Baix Llobregat es troben les Destil·leries Giró.
Giró va ser fundada l’any 1930 per Pedro Giró. Ja fa trenta-dos anys que han centralitzat les destil·leries a Sant Just Desvern -on hi ha les oficines de l’empresa, i també fabriquen i distribueixen el Gin Giró. Pel que fa a l’elaboració de la seva ginebra, segueixen una recepta que data de l’any 1860 que ha anat adaptant-se amb els anys. La clau del seu producte està en el ginebró, tot i que utilitza també altres ingredients orgànics com la pell de llimona, el corindi o l’angèlica. Aquests elements són macerats passant per alambins on són destil·lats (Giró realitza quatre destil·lacions), obtenint finalment una ginebra seca i d’aroma intens.
El seu mercat és principalment Catalunya, tot i també distribuir el producte a altres parts d’Espanya. D’acord amb José Queralt, administrador de Destil·leries Giró SA, s’ha considerat l’opció d’exportar a altres països, però “allà hi han moltes multinacionals que venen molt i és difícil fer-s’hi lloc”. Amb el ressorgir del gintònic, que ara és producte indispensable en qualsevol cocteleria, “les vendes han augmentat”, però s’han vist contrarestades per les més de cent noves marques que han aparegut al mercat, a causa d’aquest mateix fenomen.
Un mercat més plural, junt amb el fet “que es porta molt ser snob”, segons Queralt, fa que quedi millor “regalar una ginebra premium de 30 euros amb una ampolla maca que una de 10, tot i ser igual de bona, com costa el Gin Giró”. A més José Queralt afirma també que: “A Catalunya tenim bons productes, molt bons, però ens agrada més allò de fora, sembla que sigui més bo”. Aquests factors socials afecten d’una manera o altra el negoci de la ginebra Giró.
Però, la tendència del gintònic durarà més que les altres perquè no és una beguda que embafa, opina l’administrador de Giró. I per tant, encara no ens hem de preocupar.