Cornellà

Toni Nadal dóna una lliçó de motivació al Cornellà Creació

Imanol Crespo | Viernes 19 de septiembre de 2014
“Abans entrenàvem amb moltes dificultats; el que obliga a esforçar-te més. Ara que ho tenim tot, amb les millors instal•lacions, el que es produeix és un efecte contraproduent amb gent més acomodada i menys disposada a buscar solucions”

L’entrenador i oncle del tennista Rafa Nadal ha estat avui el convidat de luxe del Fòrum Cornellà Creació. Toni Nadal, figura clau a l’ombra dels èxits del seu nebot, ha compartit la seva experiència com a ‘coach’ de l’esportista manacorí, en una conversa moderada pel periodista Manel Periodista i que s’ha convertit en una lliçó de motivació, de la gestió del talent, d’aprenentatge i competitivitat, en aquest cas, esportiva però també extrapolable al món empresarial.

És fàcil detectar el talent
Aquest concepte sempre ha generat molt de debat. El talent. Aquesta capacitat, pràcticament, innata de fer molt bé alguna cosa. Tenir un do com el que Rafa Nadal té per jugar a tennis. Toni, el que ha estat el seu entrenador des dels quatre anys, ho va veure clar molt aviat: “Quan Rafa tenia set anys, ja li vaig dir al seu pare: aquest serà segur campió d’Espanya. El talent es veu fàcilment. Recordo que tornàvem un dia de Wimbledon i anàvem caminant i van veure jugar un jove de, potser, 17 anys que vam dir: Rafa, tenim un problema. Aquest era Novak Djokovic”.

Rafa Nadal s’ha convertit en el millor tennista espanyol de tots els temps i un dels millors esportistes nacionals. El talent l’ha fet ser estrella de l’esport, però ¿com es gestiona? ¿És més fàcil arribar que mantenir-se al cim? El seu entrenador ha volgut trencar amb falsos mites sobre aquesta qüestió: “D’entre els esportistes, només arriben al més alt un 1 de cada mil o menys. És molt difícil arribar al més alt nivell; un cop allà només has de ser conscient de la dificultat que té mantenir-se i estar agraït de ser un dels millors”, ha comentat Nadal.

No amagar la realitat
Aquest ha estat un dels missatges que sempre ha mantingut Toni Nadal davant el seu nebot. El positivisme, l’optimisme són fonamentals per progressar en la carrera esportiva, això sí –ha volgut matisar- sense amagar la realitat. “Hi ha una necessitat inexorable de millorar, però sempre tenint com a base la realitat. [...] Cal ser conscient de la realitat per millorar i generar, d’alguna manera, un punt d’insatisfacció”. Aquest equilibri entre missatge positiu i realitat ha estat, possiblement, una de les fórmules d’èxit d’aquest esportista que ja ha superat la cresta de la seva etapa esportiva. “No em preocupa el seu moment de deixar el tennis. Sempre m’he preocupat més per la seva formació del caràcter, que no pas la tècnica. Sempre volia que xerressin bé d’ell”, deia Nadal. “A més, el que més l’agrada no és el tennis. És un malalt del futbol i del Madrid. És un dels seus punts dèbils”, ha bromejat el seu oncle davant els aplaudiments de l’auditori.

Encara queda molt de tennis a l’esquerra de Rafa Nadal, ara amb 28 anys, que ha estat protagonista de la millor etapa del tennis nacional. De fet, sembla que no hi ha un reemplaçament dels més joves. “Sembla mentida, però, precisament ara que ho tenim tot i amb les millors instal•lacions, no surten joves com la generació de Nadal, Ferrer, etc. Abans entrenàvem amb moltes dificultats i el que aconsegueixes es esforçar-te més. Ara la gent és més acomodada i menys disposada a buscar solucions”, tancava Nadal davant del centenar de convidats que ha tornat a aplegar el Fòrum de Cornellà Creació al Museu de les Aigües de Cornellà. L’entitat ja prepara la següent cita que serà la darrera de la temporada 2014. Serà al novembre amb l’economista i ex ministre socialista (2008-2011) Miguel Sebastián.

19 de setembre de 2014||