Camps agrícoles del Prat de Llobregat, en el cor del Parc Agrari (Foto: Sergio Crespo)
Redacción | Martes 14 de octubre de 2014
L’entitat estrena aquesta nova iniciativa mensual per fomentar el consum de productes de proximitat
Després de campanyes com el ‘Quinto Tapa’ o els ‘Menús Gastronòmics’, l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat dóna un pas mes en la seva lluita per fomentar el consum agrícola de proximitat. El pròxim 17 d’octubre arriba a l’Hospitalet el nou Mercat de Pagès, un mercat mensual que ocuparà cada tercer divendres del mes la Rambla de la Marina (davant de Ca n’Arús de 15:30 a 20 hores).
Aquesta campanya, a més de ser la primera pròpia de l’entitat sense la participació directa de cap institució pública, demostra la voluntat del món de la pagesia de la zona d’apostar pels productes de km.0, una pagesia que no només es troba al Parc Agrari: “És molt destacable la voluntat d’aquesta pagesia que tot i que no tinguin terres agrícoles a L’Hospitalet es continuen guanyant la vida amb el camp, fora de la ciutat. Ara hi ha demanda d’aquests productes i altres municipis fora del Parc Agrari estan interessats en organitzar iniciatives semblants”, comenta el responsable de comunicació d’AGT, Mariano Martínez.
Quatre pagesos residents de L’Hospitalet, vuit en total, participaran directament a la nova iniciativa que oferirà tot tipus de productes de qualitat, de proximitat i, algun d’ells, de producció ecològica. La seva estrena es produirà en el marc del Mes dels Mercats, la nova campanya de l’Ajuntament de L’Hospitalet que també col·laborarà amb l’entitat. De moment, l’activitat serà mensual, però hi ha la voluntat de que sigui setmanal a mig termini.
“La gent jove és molt conscient dels beneficis del producte de temporada”, Joan Martí i Esther Pérez de Cal Pelut
Una imatge parla per si sola. I veure el somriure del Joan i l'Esther contagia bon rotllo. Salut i bons aliments, com els que conreen als seus camps de Sant Boi. Això sí, tenen terres al Baix Llobregat, viuen a Viladecans, però el seu cor plantat als carrers de l'Hospitalet.
“En Joan sempre ha fet de pagès i no sap fer una altra cosa. Puja a sobre del tractor i no para de treballar”, comenta l'Esther. “Coneixem altres iniciatives de Mercats com a Viladecans, i som molt proactius. Nosaltres no anem a comprar fruita ni verdures a grans superfícies, perquè a casa meva no en volen. Ja no és qüestió de si som pagesos o no. És una cosa més personal”. “Hem de lluitar pel producte de temporada, pel que es cultiva aquí. No cal portar productes d'altres països per trobar gènere de qualitat. I iniciatives com aquesta han revitalitzat la pagesia, que anava a la ruïna. O fem això i sensibilitzem que la gent jove ens volem cuidar, alimentar bé, o tancàvem, perquè, pel que fa a preus, no és factible competir amb Mercabarna”.
Hi ha un cert punt romàntic en aquest pas endavant dels pagesos amb projectes com aquests: “Hem de començar a defensar els nostres productes amb més força”. “La gent jove és molt conscient dels beneficis del producte de temporada. Quan vaig a portar les meves filles al cole, em trobo amb gent que sabent que ens dediquem a la pagesia, em demanen productes, perquè el sabor del gènere que cultivem és molt intens. I els mateixos nens saben el que volen: els meus fills saben quan és una coliflor de casa o una coliflor comprada a un majorista”.