Economia

Peusek, el vell amic dels peus

Imanol Crespo | Martes 21 de octubre de 2014
L’empresa, afincada a Sant Vicenç dels Horts, passa pel programa de Garcia-Milà per retrobar-se amb els joves. “Abans, amb dos canals de televisió, la publicitat arribava a tothom; ara la comunicació s’ha diversificat molt”

Innovadors de la seva època, pioners a la dècada dels ’50, són uns històrics del mercat nacional tot i la seva reduïda infraestructura. Amb els orígens a Monòver (Alacant), però afincats a Sant Vicenç dels Horts des de 1982, l’empresa Peusek porta quasi 65 anys venen productes contra la mala olor dels peus i les sabates. Amb un producte que donava resposta a la incòmoda necessitat, amb un producte artesanal i amb l’esperit d’una companyia familiar, Peusek es va introduir –amb èxit- a totes les llars gràcies a la televisió.

El pas del temps, l’augment de la competència i la diversificació de la comunicació ha fet que l’empresa pateixi una trencadissa amb els més joves. Per posar remei, els germans Deltell han passat, recentment, pel programa de Televisió de Catalunya ‘Tenim un plà’, dirigit per l’emprenedor i empresari d’èxit Pau Garcia-Milà.

Conseqüències de la nova era
Facin la prova. Preguntin a persones majors de 40 anys si coneixen a l’empresa Peusek. I a menors d’aquesta edat. Pocs joves (possiblement tots esportistes) relacionaran aquest nom amb una empresa de venda de productes que regulen la suor per evitar la mala olor de peus i sabates. La meva enquesta em va decidir a explicar aquestes línies.
Peusek pateix les conseqüències d’aquesta revolució tecnològica tant extremadament ràpida que s’ha produït, el que ha derivat –en el seu cas- en un abans i un després. Si abans tothom els coneixia, ara han perdut aquest lligam amb el jovent. “Als inicis, vam veure que la publicitat era la base per arribar a la gent. Podies fer un anunci i com hi havia dos canals, et veia tothom. Tenies un ressò enorme. Ara, tot això ha canviat”, reconeix el director financer de l’empresa, Josep Deltell, principal responsable de Peusek juntament amb el seu germà Albert Deltell. “S’han diversificat molt els canals per comunicar. La societat rep molts inputs, però de manera molt diferents. La televisió, per exemple, en aquest sentit, ha perdut molta quota amb els joves”. L’augment de la competència, amb grans empreses multinacionals, i els canvis dels hàbits ha dificultat la quota de mercat d’aquesta empresa històrica afincada a la comarca tot i la qualitat del producte.

Sense ajudes; però àgils
Amb aquest objectiu –retrobar-se amb els més joves, adaptant-se al món digital- els germans Deltell van passar pel programa de Pau Garcia-Milà. Incorporar la gestió de les xarxes socials, generar vídeos virals per donar-se a conèixer, portar a terme iniciatives creatives van ser alguns dels elements que Peusek va poder desenvolupar al llarg dels diferents capítols en els que va participar. És aquí on entra el debat de moltes petites i mitjanes empreses (pime): trobar l’equilibri entre el que es vol i el que es pot. “Com a pime -només som set persones- no tenim les ajudes i les subvencions de les grans empreses; no tenim els recursos, sobretot humans, que elles poden fer servir en la gestió interna”, comenta Josep Deltell. “D’altra banda, som una empresa molt àgil i, per tant, qualsevol canvi de producte, d’estratègia, d’etiquetatge es pot d’una manera molt ràpida”.

Prova d’aquesta agilitat és l’àmplia gama de productes que han aconseguit a partir de la fórmula artesanal de l’avi: dels sobrets reguladors de suor han passat a un complement d’esprai, una crema hidratant i, fins i tot, unes plantilles entre altres. Una gama que es distribueix, també, des de fa tres dècades a Itàlia, Alemanya i Regne Unit i, més recentment, a Mèxic.

Tot i aquesta evolució positiva, no serà suficient si no hi ha una adaptació clara al segle XXI i al món digital. És el repte de moltes petites i mitjanes empreses que hauran de trobar el finançament suficient i els recursos humans per apostar per la nova era tecnològica. Altre cop el debat: el que es vol i el que es pot.