Josep Perpinyà i Palau, alcalde de Sant Just Desvern (PSC), nomenat president del Consell Comarcal del Baix Llobregat
Imanol Crespo | Miércoles 19 de noviembre de 2014
‘Afrontant el dia a dia’. Aquesta és la última entrada del blog personal de Josep Perpinyà i Palau, alcalde de Sant Just Desvern, i des d’aquest mes, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat.
Un ‘post’, encapçalat amb la seva imatge votant en aquesta consulta convertida en mobilització, amb el que valora la jornada participativa del 9-N i defensa la gestió diària de l’àmbit local, després d’anys sense escriure cap aportació. Possiblement, sigui un dels pocs alcaldes socialistes que es van apropar a les urnes en aquesta jornada de diumenge. “Qualsevol nova relació amb l’Estat espanyol hauria de ser refrendada amb diàleg i negociació per les urnes. Si no pot ser amb un referèndum reconegut per l’Estat, hauria de ser amb una convocatòria d’eleccions autonòmiques on les postures estiguin ben definides. Aquesta és la meva opinió personal”, recull Perpinyà amb una cita que segur que cou a les ments més tradicionals del seu partit, els Socialistes de Catalunya.
Vell coneixedor de la comarca
Josep Perpinyà neix a Barcelona el 20 de setembre de 1963, però és veí del Walden –el mític edifici quadriculat que marca l’skyline de Sant Just Desvern i del sud del Baix- des de 1986, just quan portava un any treballant a l’administració local. Ha ocupat càrrecs de responsabilitats diverses com comerç, comunicació, habitatge, cultura, així com, el darrer abans de ser electe, Cap del Gabinet de l’Alcaldia. Entre el 1999-2004 assumeix el càrrec de regidor i primer tinent d’alcalde de Sant Just, responsable de l’àrea d’Habitatge, Cultura i Comunicació, i a la següent legislatura, definitivament, substituiria a Ramón López com a alcalde. Deu anys, tres legislatures, porta Perpinyà al front del Consistori, que ja va camí de ser un dels alcaldes de llarg recorregut tot i mantenir-se en una segona plana de l’espectre polític, en aquest cas, del PSC. Tranquil·litat que també ha defensat a nivell municipal; de fet, Sant Just Desvern ha vist com la població de les ciutats del seu voltant creixien exponencialment, mentre que, aquest municipi metropolità ho feia mínimament. Ara sumen unes 16.000 persones. D’aquí, segurament, la seva aposta per la unitat territorial del Baix Llobregat, una lluita difícil de defensar quan la zona metropolitana engoleix les grans ciutats del sud, mentre allunya els petits del nord: “No hi ha ciutats grans i municipis petits; tots som iguals en aquesta comarca amb un gran potencial”, va dir Perpinyà al seu discurs durant l’acte de nomenament com a president del Consell Comarcal. “Hem de caminar junts i amb fermesa, perquè, tot i que tenim 64.000 aturats, tenim un gran potencial”. I és que el Baix Llobregat representa el 10% del PIB de Catalunya, aplega el 10% de les empreses catalanes; compta amb el 10% d’assalariats i viu el 10% de la població.
Llicenciat en Història Moderna a la UAB i diplomat en Història de l’Art, Perpinyà substituirà al dimissionari Joaquim Balsera, qui deixaria, primer, l’alcaldia de Gavà per anar-se al sector privat per ara abandonar el Consell Comarcal a falta de set mesos d’acabar la legislatura. Sembla que ningú volgués ocupar aquest càrrec que, definitivament, confia en Perpinyà aquests mesos, en realitat, de transició. Per cert, aficionat al muntanyisme, la lectura i els escacs, Josep Perpinya i Palau cobra 59.136,14 euros/bruts a l’any, segons el seu perfil municipal, per la seva tasca com alcalde. Una picada de l’ullet a la transparència i al progressisme que, en teoria, defensa el seu partit. Possiblement, per aquestes raons, continua a la segona plana del poder socialista.