Jueves 27 de noviembre de 2014
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, juntament amb l'alcalde de El Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, i el president de l'AMB, Xavier Trias, viatja en el primer comboi de metro en proves entre la Terminal 2 i la Terminal 1 i avança que l'accés ferroviari a l'aeroport tindrà un cost suplementari
L'eterna línia 9 del metro de Barcelona encara la recta final de la seva posada a punt al costat sud; és a dir, al tram que portarà de l'Aeroport de Barcelona-El Prat a Zona Universitària. Vint quilòmetres, amb quinze estacions, que s'afegiran al tram oposat de la L9 que ja funciona, des de 2009, entre La Sagrera i Can Zam. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, l'alcalde de El Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, i el president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Xavier Trias, han viatjat avui en el primer comboi del metro en proves des de la Terminal 2 fins a la Terminal 1, en un acte que inicia la darrera etapa abans de posar en funcionament el servei. Data que s'estima pel febrer de l'any 2016, aprofitant la Mobile World Congress, tot i que no se sap si arribaran, ja que avui el conseller Vila ha preferit parlar de la primavera de 2016.
Durant la fase que ara comença, es comprovaran aspectes en dues vies essencials: d'una banda, tot el que té a veure amb les instal·lacions elèctriques i de seguretat, estacions, ventilació, energia, comunicacions o portes automàtiques; i, d'altra banda, el sistema de conducció automàtica del comboi. Tot i que avui dos professionals conduïen el metro, la L9 funcionarà amb combois totalment automatitzats i, per tant, sense conductors.
En total, 3.700 protocols en proves que s'allargaran en mesos abans de posar en funcionament aquest èxit de la tecnologia. “Confirmar un pas més. Aquesta visita ens permet donar compliment d'una inversió estratègica per Barcelona, pel Prat de Llobregat, per l'Hospitalet i per tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona; i confirma que la L9 s'inaugurarà el 2016”, deia el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Per aquest motiu, l'alcalde de El Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, ha volgut agrair al conseller l'esforç fet i l'aposta per aquesta infraestructura: “Vull felicitar a tot l'equip que ha participat en aquesta obra d'infraestructures de primeríssima qualitat i agrair al conseller Vila l'acreditat interès per fer el possible i l'impossible per fer aquest primer viatge i, sobretot, perquè al llarg dels pròxims mesos estigui totalment operativa aquesta infraestructura tan important per l'Àrea Metropolitana de Barcelona”, deia Tejedor. Una realitat que serà possible, com dèiem, l'any 2016 tot i que l'alcalde de Barcelona i president de l'AMB, Xavier Trias, ho veies impossible fa anys: “S'ha fet un esforç increïble i si fa dos anys ens diuen que el 2016 ho podríem inaugurar, no s'ho creuria ningú”.
La L9 del metro arribarà al hall de la coneguda com a Terminal Intermodal, de la mateixa manera que el tren llançadora -l'altra assignatura pendent en matèria d'accesos- que la conselleria té projectat de manera paral·lela. Entre ambdues, la xarxa de comunicació ferroviària millorarà substancialment els accessos a l'aeroport. “És una obra d'enginyeria que ens farà molt i molt competitius en Europa però també millorarà el benestar de la ciutadania de la zona metropolitana”, apuntava Vila.
Aquesta millora del servei i de la qualitat també tindrà una repercussió pels usuaris, com sempre, en els preus. Segons ha avançat el conseller, l'accés a l'Aeroport de Barcelona-El Prat tindrà un suplement afegit al cost regular del sistema tarifari integrat, un suplement que encara no s'ha concretat.