Redacción | Miércoles 18 de marzo de 2015
Els Plans d’ocupació dels Ajuntaments, amb el suport de l’AMB, han proporcionat feina directa a un gran nombre d’aturats de llarga durada. El pressupost s’ha repartit entre els municipis
sobre la base de tres criteris: la població, la taxa d’atur i la renda familiar.
Un total de 3.706 persones han abandonat les llistes de l’atur durant uns mesos gràcies a la línia d’ajudes concedida per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per a recolzar els plans d’ocupació municipals, l’autoocupació i la contractació en petites i mitjanes empreses privades (en dues fases, des del 2012 al 2015).
Així, per exemple, a Sant Feliu Llobregat, la capital de la comarca, 106 persones han estat contractades en el que portem de Pla, de les quals 65 ho han estat en la convocatòria 2014-2015, tot i que caldrà esperar uns mesos per conèixer la xifra final. El mateix passa a altres consistoris: El Prat de Llobregat ha empleat a 134 ciutadans en total, 75 en la darrera convocatòria, sobretot, per donar suport a programes socioeducatius o de manteniment d’equipaments i espais públics; o Sant Boi, on 90 persones han començat a treballar aquest any dels 201 que s’han beneficiat en total. Es demostra així com en aquest darrer any, els Plans d’Ocupació de l’AMB han tingut un important impuls.
El pressupost
El Pla Metropolità de Suport a les Polítiques Socials Municipals (2012-2015) , desplegat en 35 dels municipis metropolitans (tots excepte Barcelona), haurà destinat 22,5 dels seus 30 milions de pressupost als nombrosos projectes presentats i aprovats entre el 2012 i el 2014. La resta fins els 30 milions previstos en el Pla s’invertiran durant el 2015.
En els dos primers anys del pla, els ajuntaments van posar en marxa diferents plans d’ocupació amb una durada mitjana de set mesos, la majoria relacionats amb el manteniment de la via pública i l’espai verd, així com reforços en algun departament o equipament municipal.
Els projectes
Un equip de l’AMB rep, avalua i fa un seguiment de cada un dels projectes subvencionats. “En el cas dels plans d’ocupació, cada municipi s’encarrega de la contractació. Ens envien una proposta de projecte a l’AMB i l’analitzem perquè compleixi tots els requisits”, explica Eduard Redondo, tècnic del Pla d’Ocupació de l’AMB.
En el cas que s’aprovi el projecte, l’ens metropolità en finança el 80% del cost, i la resta és assumit pels ajuntaments. “El perfil del treballador és un home d’entre 36 i 45 anys, amb càrregues familiars i més d’un any a l’atur”.
Més beneficis
En aquesta segona convocatòria s’han rebut més projectes de col•laboració amb empreses privades, i això es valora de forma molt positiva perquè hi ha més opcions de renovació i una oferta més àmplia. Els plans d’ocupació tenen una durada limitada i aquesta participació pot generar noves expectatives.
Les petites i mitjanes empreses també poden beneficiar-se de la línia d’ajudes de l’AMB. En aquesta variant, l’ens metropolità paga la meitat del contracte. Així, en el cas d’un contracte d’un any, l’empresa paga sis mesos, i l’AMB, sis mesos més. Els emprenedors també poden sol•licitar aquesta ajuda. Si el sol•licitant compleix amb els requisits, que varien lleugerament segons els municipis, l’AMB es fa càrrec de les seves quotes com a autònom de l’any en curs. III
“Si l’he de posar una nota de l’1 al 10, seria un 11” - Domingo Echarte es beneficia del Pla després de sis anys aturat
Havia treballat tota la seva vida al sector de l’electrònica de consum, des d’abans de complir la majoria d’edat i de manera ininterrompuda. Fins i tot havia tingut el seu negoci propi, sense imaginar que el major repte l’arribaria, possiblement, en una de les franges més complicades d’edat.
Domingo Echarte perd la feina amb 50 anys. Ara, sis anys després, aquest pratenc de tota la vida torna al món laboral gràcies al Pla d’Ocupació de l’Ajuntament, amb suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. “Fins ara només puc dir coses positives. Em trobo dins del mercat laboral, estic agafant experiència en àrees que ja havia tocat; i és, també, una forma de sentir-te més valorat i de recuperar l’autoestima”, explica Echarte. “La paraula és útil, torno a sentir-me útil”, reconeix l’actual treballador del departament d’Emprenedors i Empreses a l’ens públic, on fa tasques d’administrador i assessoria.
Des que es va quedar sense feina fa sis anys, Echarte només havia aconseguit treballar un any: “No es que no hi hagi feina, és pitjor, és que ni et trucaven per fer entrevistes”. En aquest sentit, el Pla d’Ocupació representa una oportunitat, una important sortida per a persones com ell que, amb 56 anys, s’han quedat a l’atur després d’anys i dècades a la mateixa feina i professió. “Si l’he de posar una nota de l’1 al 10, seria un 11”.