Avui, 30 de novembre, aniversari de l’actual campió mundial, Magnus Carlsen, comença a Sant Boi, la tercera edició del Llobregat Open Chess Tournament; al centre cívic de Can Massallera. Es juga a les tardes, a partir de les 17 hores, a nou rondes, i finalitzarà el dia 8 de desembre.
Les rondes es podran seguir per Internet, en directe, des de: www.elllobregat.com/chess
Al grup A, competeixen 190 jugadors, vinguts dels cinc continents, de 46 països diferents. D’aquests, 52 són grans mestres i 57 mestres internacionals.
El rànquing inicial del torneig l’encapçalen els grans mestres, Vallejo (espanyol), el xinès Yu Yangui, seguits del jove nord-americà de 19 anys, Hans Niemann, que el 4 de setembre passat al prestigiós torneig de mestres de San Luis, la Copa Sinquefield, va guanyar l’actual campió del Món, Magnus Carlsen. Carlsen després de la derrota va acusar Niemann de fer trampes i va encendre la polèmica: Niemann, l’octubre passat va presentar als jutjats de Missouri (EUA) una demanda contra Carlsen per difamació, en què reclama una indemnització multimilionària. Atesa la polèmica suscitada les últimes setmanes, Niemann va sol·licitar a l’organització d’El Llobregat Open Chess Tournament, que no es comuniqués la seva participació al torneig fins avui, primer dia de joc. Aquest serà la seva primera competició a Europa, després de la polèmica desfermada.
Al grup B competeixen 50 jugadors, 23 vinguts d’altres països i 27 jugadors federats espanyols.
Aquest any 2022 es va designar com l’any de la participació de la dona als escacs. La participació femenina a les competicions escaquis, és un objectiu pendent d’aquest esport. Des de l’organització de l’open, hem procurat donar a conèixer el torneig entre les jugadores i estimular-ne la participació. Aquest any, com a prescriptores de la nostra tercera edició, convidem a les mestres Anna i Maria Muzychuk, que ens van acompanyar els primers dies de novembre als actes oficials de presentació del campionat. I finalment, el nombre de jugadores inscrites ha estat de 28; 22 amb titulació internacional, entre les quals comptem amb la gran mestra absoluta, la búlgara, campiona mundial femenina (en el període 2004/2006), Antoaneta Stefanova i la també gran mestra femenina, la iraniana Atousa Porkashiyan.
La participació femenina, és francament millorable en properes edicions; en aquesta de 2022, suposa un 14% del total de participants al grup A. No obstant això, la xifra l’hem de posar en relació amb el nombre de jugadores federades a nivell internacional: el 9% a la Unió Europea, el 6% a Espanya i el 7% a Catalunya.