Crònica de la Ronda 2 de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament

La segona ronda de l’IV El Llobregat Open Chess Tournament ens ha ofert la sorpresa que als deu primers taulers ha guanyat qui tenia més Elo. Això pot semblar el més lògic a primera vista, però en un torneig d’aquestes característiques (és el torneig obert més fort d’Espanya i un dels principals del món) és habitual que no sigui així. Per tant, Fedoseev, Alekseenko i Narayanan continuaran una ronda més al capdavant de la classificació. Què hi ha més valuós que un bon començament?

Qui no està començant amb bones sensacions al tauler aquests primers dies és l’espanyol Alexéi Shírov, un dels herois de l’afició per la gran bellesa dels escacs. En aquesta segona ronda no va poder passar de les taules amb el jove talent Javier Habans, que s’està creant fama merescuda de matagigants. Pel que fa al grup B, destaca la victòria al primer tauler del nord-americà Abel Prieto (1805) sobre l’alemany Christof Koellner (2073), segon cap de sèrie.

LA CÀTEDRA: PLANTEJAMENT

Us proposem que ens acompanyin amb el següent exercici, extret de la partida que han disputat José Manuel López Martínez i Mukhammadzokhid Suyarov. Juguen les blanques. Quin seria el moviment? Per què? Al final daquesta crònica tindran la solució.

López Martínez, JM – Suyarov, Mukhammadzokhid

Entre els escaquistes que es donen cita a l’IV El Llobregat Open Chess Tournament hi ha els germans Fiorito. Aquests joves argentins vénen amb mèrits esportius excel·lents. Joaquín (a l’esquerra a la fotografia) és el més jove de la història a disputar, amb 15 anys, la final del Campionat d’Argentina. Qui apareix amb ell a la fotografia és el seu germà, Francisco (13). Joaquín és Mestre Internacional; Francesc, per part seva, té una norma i és l’actual campió panamericà de la seva edat. La seva mare, Roxana, ens va explicar que la família s’ha traslladat a La Palma (Illes Canàries) per continuar progressant als escacs, agraint molt l’ajuda de les persones que els estan ajudant.

Joaquín i Francisco Fiorito. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

LA CÀTEDRA: SOLUCIÓ

En paraules del GM José Manuel López: “Jugué Txf6. Hi ha jugades que fem per amor als escacs. Si tens una jugada bonica i no la fas, te’n penediràs tota la partida. Tenia compensació interessant pel lliurament: doble peons, feble h6 i obro el rei. A més, el seu alfil blanc amb prou feines té joc i la seva qualitat (la torre) no té bones columnes. Vaig tenir fe en la capacitat a llarg termini de crear amenaces amb els meus cavalls. És un lliurament que no se sustenta al càlcul, sinó a jugar la posició. En aquestes situacions juguem més enllà del tauler, per amor a Caissa. Crec que després vaig poder jugar més precís, però el meu rival em va superar en aquesta fase del joc. Van ser taules”.
Els nostres amables patrocinadors llueixen els seus logotips a El Llobregat Open Chess Tournament. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).
Els nostres amables patrocinadors llueixen els seus logotips a El Llobregat Open Chess Tournament. Foto: Patricia Claros Aguilar (@Patriciaajedrez).

Per Jorge I. Aguadero Casado, cap de redacció de Peó de Rey

Desplaça cap amunt