Diumenge passat 1 de desembre, el programa de la V edició d’EL LLOBREGAT OPEN CHESS va sumar, a la celebració vespertina de la tercera ronda del torneig, un campionat escolar convocat a Can Massallera (Sant Boi) a les 10 del matí.
I a la mateixa hora unes simultànies ofertes pel gran mestre argentí, Tomás Sosa, a Barcelona, a la noble sala Pompeu Fabra de l’Ateneu Barcelonès; així reeditant la col·laboració d’EL LLOBREGAT amb l’entitat cultural de referència a Catalunya. A l’edició 2023, la mestra convidada va ser Sara Khadem . Tomás Sosa va jugar contra 20 aficionats convidats per l’Ateneu Barcelonès, pertanyents a nou clubs catalans. Insulsa els va guanyar a tots. Sens dubte un èxit del mestre, ja que els 20 oponents eren jugadors federats amb un nivell acceptable de competició. La relació de jugadors convidats va ser:
Reflexió sobre les simultànies del GM Tomás Sosa a l’Ateneu Barcelonès, segons Jorge I. Aguadero Casado, cap de premsa de Peó de Rey
Un dels esdeveniments més fascinants i més celebrats al món dels escacs és quan un mestre imparteix una sessió de simultànies. Per al Llobregat Open Chess Tournament ha esdevingut una tradició i, després de l’èxit de les simultànies que va oferir Sara Khadem el 2023, aquest any hem tingut l’honor de comptar amb Tomás Sosa. La presència del gran mestre Sosa imposa respecte. L’escaquista argentí és un home jove, alt, prim, posseïdor d’un misteriós atractiu i molt hàbil conversador, que passeja la seva espigada figura davant dels vint taulers que han estat disposats per exhibir simultànies. La cara embranzida del mestre revela concentració intensa, reflexió sobre el propi coneixement, que Sosa escampa cadenciosament en les seves jugades. El que poca gent deu saber és que, per a l’exercici de la seva professió, Sosa estarà tot el matí caminant entre les taules, recorrent diversos quilòmetres i ajupint l’esquena per moure les peces infinites vegades, un exercici físic considerable. I això, ajustant la ment per no perdre precisió. Impartir una sessió de simultànies és dur. Els vint rivals de Sosa, entre ells el nostre editor Xavier Pérez Llorca, tenen, a més, molt més temps per a la reflexió que ell, ja que ha de donar resposta a les jugades al tauler en només uns segons. Un altre fet destacable és la disparitat en la força com a escaquistes dels seus rivals, fet que converteix l’activitat en una competició de salt d’obstacles. Insulsa va acabar guanyant les vint partides en disputa. Amb posterioritat va relatar al Llobregat que fa sis anys que està establert a Barcelona i que té previst prendre’s un cert descans en la seva activitat competitiva, centrant-se més en el seu canal de YouTube (@gmtomassosa) i en la didàctica dels escacs. “Però també m’agradaria participar en algun campionat de seleccions, representant l’Argentina”, ens va dir en una entrevista amable.