26 de enero de 2025
Diàlegs Filosòfics al Baix
Més d’un centenar de persones segueixen online una nova edició del cicle de pensament
La biblioteca Pare Miquel d’Esplugues va acollir la darrera trobada filosòfica de l’any.
“La contra-mirada que des del panòptic es llança sobre el subjecte modern és l’utillatge que, al cap i a la fi, ha permès sostenir la ficció de l’emancipació al llarg de tots aquests anys”. Oriol Fontdevila, Fuerzas y cuerpos.
Acompanyats per l’exposició fotogràfica “Omplint el buit”, organitzada per Dones amb Veu de l’Ateneu Santfeliuenc, i dins d’un mes farcit d’actes reivindicatius del moviment feminista, hem aportat el nostre granet de sorra per contribuir a desvetllar un dels sectors on més es fa notar la desigualtat que afecta les dones en la nostra societat: l’estudi i la pràctica de la ciència.
La figura de Walter Benjamin ens provoca automàticament sentiments d’empatia, de compassió per la seva tràgica mort a Portbou fugint de la persecució nazi, de tal manera que porta camí d’esdevenir un “sant patró laic” adoptat amb prou complaença per la filosofia catalana.
“Proust no ha descrit en la seva obra una vida tal com ha estat, sinó una vida tal com la recorda aquell que l’ha viscuda” (Benjamin 2001: 14).
Ens hem trobat de nou amb els amics de l’Ateneu Santfeliuenc (gràcies Àngel Merino i Manel Fernández). L’ocasió ha estat la commemoració dels 200 anys del naixement de Karl Marx; i hem tingut uns convidats de luxe: Salvador López Arnal i Ramon Alcoberro.
“De vegades la pau no és més que por”, deia Raimon. La pau, fràgil i poc duradora, tan poca cosa que només es defineix per l’absència del seu contrari: la guerra.
Arribem al final del curs dels Diàlegs filosòfics al Baix. Amb l’acte del dijous 28 de juny a l’Ateneu Santfeliuenc, donem per finalitzat un cicle dedicat a parlar de l’ètica en el món actual: en la ciència, la política, l’educació, la religió, i la visió dels refugiats i dels oprimits que deixa enrere la història.
Fe d'errors: el titular de l'edició impresa no es correspon, disculpin l'error
|
|
Fa gairebé tres anys i quatre mesos (29 de maig 2015) que ens vam trobar en aquest mateix lloc per començar els nostres cafès filosòfics, i ara fa un any parlàvem del turisme.
A la Biblioteca Miquel Martí i Pol, de Sant Joan Despí, ens vam reunir fa uns dies per parlar d’Ètica i Politica amb en Joaquin Miras, filòleg i membre de l’Espaimarx.
L’acte, celebrat a la Biblioteca de Viladecans, ha comptat amb la participació d’Encarna Garcia, regidora de cultura i medi ambient, i els investigadors Susagna Ricart i Alger Sans
Diàlegs Filosòfics al Baix
La existència d’una nació és (perdoneu-me aquesta metàfora) un plebiscit quotidià…El vot de les nacions és, en definitiva, l’únic criteri legítim, aquel al qual cal tornar sempre…
Gràcies a la invitació de l’Ajuntament de Viladecans, en la persona de la regidora de Medi Ambient, Cultura i Patrimoni, Encarna García, ens ha acollit la Biblioteca d’aquesta població, en un dels dies més freds que la ciéncia meteorològica ha registrat aquest fred hivern.
En un moment de falta de debat sobre la transcendència, de derrota de l’espiritualisme enfront del materialisme, però també en un context en què l’ateisme i l’agnosticisme aposta per la creació d’una ètica a partir de la definició no religiosa del ‘Bé’ , el Llobregat ha celebrat, a les portes de les festes nadalenques -festes d’origen religiós, encara que ara no ho sembli-, el segon col·loqui corresponent a la ruta ‘Diàlegs filosòfics al Baix’ amb l’ètica, la religió i la figura de Martín Luter com a principals protagonistes.
Diàlegs Filosòfics al Baix
Després de la nostra passejada filosòfica a Portbou, que ens va servir com a introducció a la figura de Walter Benjamin, hem iniciat el 15 de novembre, a Can Massallera de Sant Boi, el nostre cicle sobre Filosofia i Ètica.
En sortir del túnel, ens acull Portbou, un lloc petit, com les coses que agradàven a Walter Benjamin. És un final del camí, que un dia va ser el final de l’esperança, un llugaret perdut, desconegut, on la tramuntana i l’acció de l’home han escolpit un paissatge propi i contradictori.
Por Jaume Grau - W. Benjamin, primer protagonista del cicle Diàlegs Filosòfics al Baix
El turisme centra el darrer Cafè Filosòfic d’Esplugues amb una mirada introspectiva de ‘nosaltres’ i el nostre comportament | “El turista surt avui amb tot planificat i bitllet de tornada. Ha esdevingut un producte de consum de masses com si fos un mòbil o la roba que portem”
Diàlegs Filosòfics al Baix
El Llobregat celebra, el 14 de desembre, a partir de les 19 hores, a l'Ateneu Santfeliuenc de Sant Feliu, una segona trobada filosòfica amb l'ètica i la religió com a principals temes protagonistes
|
El debate filosófico de este mes, en Sant Joan Despí, ha vuelto a sus orígenes cambiando el formato de conferencia por el de café o mesa redonda
|
|
|