www.elllobregat.com
Pronunciada caiguda de la delinqüència al Baix Llobregat
Ampliar

Pronunciada caiguda de la delinqüència al Baix Llobregat

viernes 10 de abril de 2015, 17:15h

El Baix Llobregat i L’Hospitalet tanquen el 2014 amb 57.909 fets delinqüencials, un 4’73% menys que l’any anterior

La percepció d’inseguretat ciutadana perd cada cop més sentit, com a mínim, amb les estadístiques a la mà. La Regió Policial Metropolitana Sud de Mossos d’Esquadra ha presentat avui la recollida de dades de fets delinqüencials ocorreguts el 2014 a les seves tres comarques que engloba (Baix Llobregat, Alt Penedès i Garraf), a més de L’Hospitalet; un balanç del tot positiu que deixa una notable caiguda de les xifres de la RPMS del 4’27% respecte l’any 2013. Així, en total, s’han produït 73.493 fets penals (37.341 delictes i 36.152 faltes); és a dir, 3.274 menys que els 76.767 de l’any passat.

Aquesta important davallada deixa una tendència acumulada a la baixa que ja arriba al 5’2% en quatre anys, sent aquest el segon any consecutiu amb el qual milloren les dades. De fet, el darrer ascens de fets delictius es va donar del 2011 al 2012 amb un increment percentual del 0’5% que es va corregir a l’exercici següent amb un canvi de tendència de l’1’5%. Amb aquestes dades, enguany, es consolida la corba en negatiu amb el 4’27%.

Una comarca més segura

En aquest context positiu vers la delinqüència, el Baix Llobregat i L’Hospitalet obtenen encara una lleugera millor nota ja que, tot i el pes poblacional i la complexitat i heterogeneïtat de la comarca, els fets delinqüencials desglossats no passen dels 57.909 el que deixa una disminució del 4’73% respecte l’any 2013. De fet, totes les comissaries policials de la Regió (Àrees Bàsiques Policials) tanquen el 2014 en negatiu (Sant Feliu de Llobregat, -5,56%; Gavà, -5’31%; Sant Boi, -4,60%; Cornellà, -4,30%; Martorell, -3,90%; El Prat de Llobregat, - 2,93%; i L’Hospitalet, -1,01%), amb l’excepció de la d’Esplugues que experimenta només 23 fets delictius més, el que podríem considerar un empat tècnic. Per la seva part, tot i tancar amb dades a la baixa, L’Hospitalet continua amb la seva lluita per millorar notablement les seves xifres que també es podrien considerar d’empat tècnic, ja que s’han produït 16.596 fets delictius, només 170 menys que l’any anterior.

En una compareixença presidida pel director general de la policia, Albert Batlle, la comissària Cristina Manresa, cap de la RPMS, ha destacat la importància i el vincle dels agents amb el territori: “Els agents policials de la Regió porten molts anys treballant aquí; van venir per quedar-se i viuen també el que els permet conèixer molt bé el territori”. Un territori que ha volgut definir com a heterogeni i complexe, el que dóna encara més valor, tenint en compte el pes poblacional, el seu caràcter turístic creixent, les importants zones industrials i empresarials, però també l’agrícola així com infraestructures com l’Aeroport de Barcelona – El Prat o equipaments com la Fira de Barcelona i el seu Mobile World Congress que també cobreixen per estar ubicat a la ciutat de L’Hospitalet. A més, Manresa ha posat valor en la bona coordinació amb la resta de cossos policials així com la proximitat amb la complexa xarxa d’entitats que conformen comarques com la del Baix Llobregat.

Per tipus, el 84% dels delictes totals que es produeixen són contra el patrimoni. En aquest sentit, es produeix una baixada general en tots els aspectes (a establiments, a empreses o, per exemple, a l’interior de vehicles) entre els que destaca les tant conegudes com estrebades, que tant va treure de polleguera als diferents cossos policials, a més, per la seva alarma social que es crea. En aquest aspecte, han passat de 852 a 542, el que representa una disminució del 36,38%. En contra, augmenten els robatoris amb força a domicilis: s’han dotat fins a 3.400 (+7,05%) en aquest any 2014 el que derivarà en un reforçament de la prevenció en aquest sentit, gràcies als Programes Operatius Específics (POE), entre els que hi ha el d’habitatge. La prevenció és un dels pilars estratègics de la Regió, segons ha explicar Cristina Manresa, i les dades ho demostren: s’han dedicat fins a 311.463 hores en aquest 2014 per exposar aquests programes específics de prevenció, en una corba estadística cada cop més elevada.

Entre les noves preocupacions o assignatures pendents, el món digital planteja un nou context al qual s’haurà de estar molt a sobre segons les dades. Els delictes d’estafa han passat de 1.407 a 1.758 i les faltes per estafa de 2.392 a 2.554; en total, més de 4.300 fets delictius que representen un increment del 13’50% respecte el 2013. Falses operacions bancàries a més dels ja coneguts falsos comercials de serveis són els exemples més clars. En aquest context online, d’altra banda, creixen els delictes per injúries, fet exponencial al major ús de les xarxes socials però que planteja el repte d’aplicar la llei i garantir la seguretat ciutadana també al món digital.

Pel que fa els homicidis, enguany, la Regió suspèn amb nou persones mortes, quatre més que l’any passat. Segons les dades oficials, tres van ser per violència de gènere, dos per violència domèstica, dos per baralles i un mort per motius laborals. En qualsevol cas, l’índex de resolució dels diferents crims ha estat del 100%.

Triple prioritat

Amb totes les dades sobre la taula, l’intendent Xavier Porcuna, portaveu de Mossos d’Esquadra, ha volgut fixar en tres les futures prioritats del cos. En un primer bloc, els col·lectius vulnerables, que acostumen a ser les víctimes de molts dels delictes, com les persones grans, les dones o els menors. S’opta l’increment del 16% del maltractament de gent de la tercera edat a tota Catalunya. Per aquest motiu, la prevenció i el treball específic, ha dit Porcuna, serà prioritari. En un segon bloc, com dèiem, es reforçarà els POE d’Habitatge per corregir l’augment de robatoris amb força a domicilis; i, en tercer lloc, reforçar les investigacions especialitzades com la Unitat de Delictes Informàtics, també coneguda com la Policia de la Xarxa.

“No intoxicar l’alarma gihadista”

A més de la presentació del balanç de l’any 2014 en seguretat ciutadana, l’acte ha estat marcat, a la ronda de preguntes, per l’actual alerta terrorista que continua viva per amenaça ‘gihadista’. En resposta a El Llobregat, Albert Batlle ha negat que el Baix Llobregat i l’anell metropolità tingui una amenaça específica, diferent a la que hi ha a la resta del món i que, per tant, “no hem d’entrar en processos d’alarma ni d’intoxicació”.

En referència a les darreres detencions, les persones ja es troben a Madrid per declarar en un cas que es troba sota secret de sumari. Batlle ha insistit que Catalunya es troba en el mateix nivell d’alerta que Espanya i que no s’ha modificat des dels atemptats de París, tot i el reforç evident que s’ha donat durant la Setmana Santa. D’altra banda, ha matisat que la investigació contra el terrorisme ‘gihadista’ va començar temps abans dels atemptats a la redacció de la revista Charlie Hebdo de París.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios