L’AMB inverteix 20 milions d’euros en modernitzar i impulsar els polígons i les zones econòmiques
miércoles 24 de junio de 2015, 00:40h
L’ens metropolità aprova una segona convocatòria amb l’objectiu de recuperar els polígons després de l’èxit del primer Pla. L’Hospitalet, Sant Boi, Gavà o Viladecans són alguns dels municipis del territori que es
beneficiaran d’aquest suport econòmic .
“Els Ajuntaments s’han dedicat molt a les seves persones, però poc als seus polígons”. Aquesta era la principal conclusió que, en paraules de Francesc Ribera, director de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), s’extreia de la presentació del primer Paper del Pacte Industrial, centrat en la mobilitat de mercaderies i la logística.
Efectivament, així s’ha donat fins ara, podríem dir, de manera comprensible. El problema radica en què els consistoris han prioritzat a les persones, però, a la vegada, s’han oblidat dels polígons, uns polígons que, en general, són de mides reduïdes (amb algunes excepcions) i que han derivat en un estat i en unes condicions poc adequades ens diferents aspectes: organització, accés, urbanització, modernització, seguretat, etc.
Ara, els diferents actors implicats demanen situar d’una vegada la necessitat de desenvolupar i millorar els polígons industrials a l’agenda política, fet que pot arribar de la mà de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
20 milions més
L’ens supramunicipal ha aprovat avui la segona convocatòria del ‘Programa de millora d’infraestructures i de competitivitat de polígons industrials i àrees d’activitat econòmica’ amb el que invertirà 20 milions d’euros pel desenvolupament i modernització dels polígons industrials de la zona metropolitana.
La reedició del Pla arriba després de l’èxit aconseguit amb el primer, aprovat a finals de 2014, amb una dotació de 10 milions d’euros, que mobilitzarà, però, fins a setze milions per beneficiar a 49 projectes de 14 municipis diferents.
Amb aquesta nova convocatòria, doncs, l’AMB es posa al capdavant del que és una necessitat irrenunciable pel desenvolupament econòmic del territori.
“L’estratègia de fons de l’AMB és subvencionar el màxim de projectes que compleixi els requisits i incloguin una aportació significativa pel territori en termes de desenvolupament econòmic i ocupació”, apunten fons oficial.
Cinc grans projectes
D’entre els projectes, destaquen diferents línies d’actuació com la reposició d’inversions als polígons; la rehabilitació d’edificis i façanes; millores en l’estalvi i l’eficiència energètics o millores a les xarxes de subministrament energètic i telemàtic.
En aquest sentit, per concretar, es poden destacar cinc projectes al nostre territori: desenvolupament i millora del Districte econòmic de L’Hospitalet amb quatre nous subprojectes (2,2 milions d’euros); desenvolupar el corredor de la C245 impulsat per Sant Boi, Gavà i Viladecans (2,8 milions d’euros); suport a 23 projectes al voltant de la millora del polígon industrial de la Fontsanta a Sant Joan Despí (240.000 euros); impulsar la indústria agroalimentària de proximitat a El Prat de Llobregat (457.000 euros) i dos projectes d’iniciativa pública i privada de l’àrea econòmica de Sant Feliu (1,25 milions d’euros).
En total, es van presentar 97 projectes diferents de 24 ajuntaments metropolitans, amb una abast econòmic conjunt de 68,5 milions d’euros. Es sol•licitaven fins a 37,5 m/e a l’AMB, la qual va oferir inicialment aquesta inversió de 10 milions.
Amb aquests 20 milions següents que ara posa sobre la taula, es dóna un nou impuls -el doble d’important- al desenvolupament dels polígons industrials de la zona i es consolida l’ens metropolità com el líder en aquest àmbit, insistim, fonamental. III