L'alcaldessa de L'Hospitalet considera que és un tema prou important com per abordar de manera metropolitana, tot i que destaca que és un debat que ha d'afrontar l'Estat, com a administració competent
La proposta o intenció de regular la prostitució voluntària per part de l’Ajuntament de Barcelona ha tornat a posar en primera línia de l’agenda política el debat de la prostitució, un debat que actualment es mou en termes d’al·legalitat i que, per tant, cada vegada que emergeix ho fa amb dos bàndols clarament separats: uns a favor de la prohibició i altres, justament al contrari, en defensa de la regulació.
Sí l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha deixat una porta oberta, com dèiem, a la regulació de la prostitució voluntària, diferents alcaldesses metropolitanes, entre elles, Lluïsa Moret i Núria Marín, alcaldesses de Sant Boi i L’Hospitalet, respectivament, han mostrat públicament la seva negativa a qualsevol professionalització de la prostitució.
En aquest sentit, Marín ha esgarrapat avui, en declaracions a Catalunya Ràdio, el compromís d’Ada Colau d’abordar aquest tema des de l’àmbit metropolità: “És un tema prou important que ens afecta a totes les ciutats i tenim instruments com l’AMB. Proposo, doncs, aixecar aquesta taula dins de l’AMB per abordar temes com aquest de la prostitució, sense posar en qüestió la de Barcelona”. Marín es referia a l’única mesura que encara ha pres, segons ha confirmat Colau, l’Ajuntament de Barcelona en aquest sentit: la creació, fa tres mesos, d’una taula de coordinació per lluitar i prevenir la tracta de dones. “La única mesura de l’Ajuntament de Barcelona ha estat una taula que fa tres mesos que funciona en la lluita contra la tracta de dones. Després, en una comissió, a proposta de Ciutadans, es va aprovar obrir una taula de debat on s’escolti a les pròpies dones; que siguin part de la solució. I algunes de les quals reivindiquen que estan fent un treball voluntari. Si hi ha dones que voluntàriament fan la prostitució, primer, hem de generar alternatives laborals, però després, mentre no es resolgui, com a mínim, hem de comptar amb elles i veure si podem fer mesures de seguretat, d’higiene i ajudar a que es produeixin les menors vulneracions de drets”, ha explicat Colau a la ràdio pública catalana.
Sigui com sigui, les alcaldesses metropolitanes consideren que aquestes dones són una minoria d’un sector que amaga xarxes de tracta de dones, proxenetisme i comportaments masclistes, amb maltractaments a les dones. Per tant, es neguen rotundament a un model com l’holandès.
Conegudes, doncs, les discrepàncies, totes les màximes representats locals consideren que és un tema on els ajuntaments no tenen competències i que, per tant, correspon a àmbits més generals i, en concret, a l’Estat abordar el debat. En aquest sentit, hi ha consens per prioritzar la lluita contra la tracta de dones, així com fer ús de l’àmbit metropolità per posar en comú les diferents posicions al voltant del tema de la prostitució.