www.elllobregat.com
Pere Macias proposa que la C-245 tingui un carril bus exprés i un altre per bicis
Ampliar
(Foto: BCN Content Factory)

Pere Macias proposa que la C-245 tingui un carril bus exprés i un altre per bicis

Por Dayana García Blas
miércoles 11 de mayo de 2016, 13:54h

La proposta del president del Cercle d’Infraestructures millorarà la mobilitat a les poblacions del Delta del Llobregat (Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels), amb un tram que reduiria en 25 minuts el temps de desplaçament fins a Cornellà

Sant Boi ha acollit aquest dimecres el primer debat d’un cicle centrat en el paper de les infraestructures en el desenvolupament econòmic del Baix Llobregat i L’Hospitalet, titulat “La economia sobre rodes. Els nusos de carreteres al sud de Barcelona”. A l’acte s’ha posat de manifest la necessitat de convertir la C245 en un corredor que connecti Cornellà i Castelldefels, i on s’incorpori un carril bus segregat exprés amb poques parades i un altre per les bicicletes. Pere Macias, president del Cercle d’Infraestructures, ha explicat que tant el transport públic com la via per les bicicletes han de tenir el seu propi espai en aquests 13 kilòmetres, cosa que permetria reduir en 25 minuts el temps de desplaçament actual entre Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels.

Al març de 2009, la Generalitat i administracions del Delta (Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels) ja van proposar una línia d’autobús perquè era una forma sostenible que milloraria el transport i facilitaria l’accés dels treballadors metropolitans als polígons industrials, localitzats per sobre de la C-32. Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, ha apuntat que els espais de reflexió i debat sobre les infraestructures, com el celebrat aquest mati, han de servir perquè la Generalitat i el Govern d’Espanya adquireixin compromisos amb les infraestructures i es “mullin”, com ha afegit el periodista i editor Joan Carles Valero.

Augmenten els col·lapses

Moret ha demanat que el Delta no sigui un “territori oblidat en temes d’infraestructures i per això reivindiquem les adequades per resoldre la situació actual, perquè les inversions públiques connectin amb les persones”. La alcaldessa ha insistit en que cal “actualitzar el model de mobilitat i per això necessitem l’ajuda del Govern de la Generalitat i de l’Estat Espanyol”.

Els col·lapses són més cada dia degut a la recuperació econòmica. En Valero ha recordat, fent referencia a un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona, que amb la recuperació econòmica s’havia incrementat en el 2015 la circulació de vehicles, sobre tot, a la part de l’accés sud de Barcelona que enllaça amb el Port. El periodista ha posat sobre la taula algunes apostes que cal fer, com el quart cinturó de la B-40 o finalitzar la connexió de la C32 amb la A2 i amb la Ronda del Litoral, i que si no es fan aquestes infraestructures i continuem creixent econòmicament, “el col·lapse no el podrem frenar i això ens farà anar endarrere”.

Promoure la bicicleta

Montserrat Tordera, tècnica de la vicepresidència segona de Promoció Econòmica, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, ha alertat que cal tenir infraestructures “ben coordinades”, perquè només en el trajecte de Santa Coloma de Cervelló a Sant Boi ha disminuït la intensitat de cotxes en 2,5 milions, mentre que ha augmentat un 7% la dels vehicles pesats com els camions.

Macias ha apuntat que cal potenciar la mobilitat no motoritzada, com la bicicleta, perquè té un impacte positiu pel medi ambient. “Preval una nova cultura més natural al àrea metropolitana i s’ha de fer una aposta pels carrils bici”, ha dit. Tordera ha detallat el projecte de la primera via blava del país, que anirà des de Castellar de N’Hug fins a Martorell com a continuació del parc fluvial fins a El Prat, una idea que executa la Diputació de Barcelona incorporant un camí sostenible i de trànsit no rodat de 3 mestres d’amplada al llarg del riu. Xavier Alegre, regidor de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, ha lamentat la difícil mobilitat que hi ha entre les poblacions de les dues riberes del riu, entre altres raons perquè no es pot creuar ni a peu, ni amb bicicleta.

Ciutats sense cotxes

Macias ha recordat que cal dissenyar infraestructures que responguin a necessitats socials i amb “criteris de mobilitat del Segle XXI” perquè a les inversions públiques cal treure-li el màxim rendiment econòmic i, també, amb les tecnologies on hi tenen cabuda els coneguts semàfors intel·ligents. José Ángel Carcelén, conseller de Desenvolupament Econòmic i Agrícola del Consell Comarcal del Baix Llobregat, ha subratllat que s’han de fer infraestructures de la ciutat del coneixement, aquelles que aposten perquè la fibra òptica arribi a tots els polígons industrials.

Carcelén ha destacar que les infraestructures s’han de fer per donar sentit a una dimensió social, econòmica i territorial, on cal afavorir la economia de baix consum econòmic i cal apostar pel ferrocarril i la sostenibilitat. El conseller comarcal ha incidit en que cal “ordenar la mobilitat i lluitar contra el vehicle privat dins el centre dels pobles perquè contamina i cal fer pedagogia”.

El cicle de debats al Baix Llobregat sobre el factor de les infraestructures al desenvolupament econòmic continuarà el proper 16 de juny a Viladecans al mati, amb el títol “Les necessitats de millorar la mobilitat i el transport públic de la plana del Delta”. L’acte tindrà lloc al Delta Business Centre de Viladecans. En Pere Macias, president del Cercle d’Infraestructures ha convocat a l’alcaldessa de Sant Boi i als alcaldes de Viladecans, Gavà i Castelldefels a que participin a Barcelona a un dels actes que organitza la seva fundació perquè expliquin la Plataforma en favor del transport públic en aquestes poblacions constituïda aquest dimarts entre els ajuntaments, les patronals, sindicats i entitats cíviques.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios