www.elllobregat.com
Segon capítol del Pla Director Urbanístic Granvia-Llobregat de L’Hospitalet
Ampliar

Segon capítol del Pla Director Urbanístic Granvia-Llobregat de L’Hospitalet

viernes 08 de julio de 2016, 19:56h

Aquest segon projecte arriba després d’11 al·legacions públiques rebudes, així com d’una important oposició veïnal

El procés de remodelació del segon tram de la Granvia, el que enllaça la Plaça Europa i el riu Llobregat, dóna un pas més amb la presentació d’una versió actualitzada del Pla Director Urbanístic que, novament, tal i com va avançar en exclusiva El Llobregat, haurà de sotmetre’s de nou a informació pública i al tràmit d’audiència a l’Ajuntament de L’Hospitalet.

La Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona ha aprovat, per segon cop, el PDU Granvia-Llobregat i enterra, doncs, el de gener de 2015, el qual va rebre 11 al·legacions, així com els preceptius informes sectorials de tots els organismes afectats. Segons Territori i Sostenibilitat, és arrel d’aquests informes que es decideix revisar “i introduir una sèrie de millores per concretar algunes qüestions clau del PDU i integrar les necessitats de tots els actors implicats”. “El PDU ha anat evolucionant i des del punt de vista jurídic segurament no caldria fer una segona aprovació inicial”, ja dit el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serrar. No obstant, “la voluntat del Consorci per a la Reforma de la Granvia és explicar tot el que hem incorporat i millorat; i la millor manera de fer-ho és tornar a sotmetre el document a informació pública”.

I és que el PDU, que compren la segona gran transformació d’un quilòmetre de la Granvia, però també de 104,5 hectàrees de superfície (7,96% del terme municipal), ha rebut en paral·lel una forta oposició ciutadana capitalitzada per l’Assemblea No Més Blocs – Salvem L’Hospitalet que, de fet, dimecres es va manifestar a les portes del Consorci de Reforma de la Granvia durant la reunió entre la conselleria, l’Ajuntament i els grups municipals de L’Hospitalet.

A grans trets, les línies generals es mantenen amb la cobertura i soterrament de la Granvia; la creació de diferents pols econòmics i una nova façana metropolitana, a més, segons la conselleria, de la consolidació del parc públic de Can Trabal, una de les claus de l’oposició veïnal. “Aquest nou part públic no va en contra de l’ús agrari”, ha matisat Serra, “sinó que el PDU fixa els seus criteris de tractament a partir de l’ús que ha tingut sempre: l’agrícola [...]Es mantindrà part d’aquesta activitat des d’una vocació pública”.

Amb tot, es preveu tres grans sectors: el primer, entre la Ronda Litoral i la traça del ferrocarril de Vilanova, on ara mateix hi ha, per exemple, el tanatori i les cotxeres de TMB, i on es proposen usos industrials, terciaris, oficines, comercials de dotacions i hotelers (edificalitat màxima permesa de 366.005 metres quadrats de sostre); el segon, que integra els terrenys compresos entre la C-31, la Ronda Litoral, Cornellà, el carrer Arquímedes, el centre transformador d’Endesa i la Feixa Llarga, i que proposa usos també de tipus terciari (serveis), industrial, comercial i hoteler; i tercer, que comprèn els sòls confrontats amb la carretera del Mig i el carrer Arquímedes, i que es dedicarà, en part, a equipaments municipals i, la resta, es delimitarà una unitat d’actuació amb usos terciaris, industrials, comercials i de dotacions, novament. Edificabilitat màxima de 70.440 metres quadrats de sostre.

Pel que fa les modificacions, a grans trets, es pretén millorar la connectivitat i la mobilitat metropolitana com local; l’ordenació del context urbà; i, el més destacat, l’ampliació de la xarxa d’espais lliures prevista per incrementar la connectivitat de la ciutat i les noves zones verdes proposades. En aquest sentit, es potencia un nou passeig verd al nord de la Granvia, que conduirà els diferents eixos cívics que hi ha als dos costats d’aquesta infraestructura fins al nou parc de Cal Trabal.

Unes modificacions que, en cap cas, s’apropen a l’acord i el consens que, segurament, reclama un projecte d’aquesta magnitud: “A la presentació que ens han ensenyat hi ha pocs canvis: una petita reducció en volumetries, es guanya certa superfície no edificacle i es poleix alguna zona verda... No són canvis significatius. És un rentat de cara del mateix projecte especulatiu que des de la Cup-Poble Actiu denunciem i exigim aturar”, diu el regidor Khristian Giménez, portaveu de la Cup a L’Hospitalet, el partit més crític amb el projecte. “No entenem perquè l’equip de Govern del PSC a L’Hospitalet, presumeix tant de participació ciutadana i quan les veïnes volem participar i expressar el nostre punt de vista se’ns impedeix fer-ho”. Opinió semblant del representant local d’ERC, Antoni Garcia, que ha valorat positivament els canvis, tot i que els considera insuficients: “es pot evitar la construcció de les torres i disposar d’un parc urbà que uneixi el barri de Bellvitge amb la zona agrícola, el riu Llobregat i el Parc Agrari del Baix Llobregat”.

El procés d’informació pública en qüestió s’encetarà just el dia després de publicar el PDU al Diari Oficial de la Generalitat i durarà 45 dies (agost no computarà). D’aquesta manera, el projecte definitiu es té previst que s’aprovi a finals de l’any.

NOTA DE LA REDACCIÓ

En relació amb les diferents reunions mantingudes aquesta setmana per l'Ajuntament de l'Hospitalet en relació al PDU, el pla urbanístic que transformarà la Granvia a l'alçada de l'hospital de Bellvitge, volem informar als nostres lectors com ha actuat l'equip de govern de l’Ajuntament de L’Hospitalet amb aquest mitjà comarcal, El Llobregat.

Segons hem pogut saber, l'Ajuntament va convocar una reunió informal amb la premsa el dilluns 04 de juliol per presentar el PDU abans de l’aprovació definitiva de divendres 8. Mitjans generalistes de Catalunya, agències i altres mitjans locals van estar presents. Aquesta redacció no va ser convocada.

Tenint en compte que El Llobregat va avançar, en exclusiva, que aquest PDU tornaria a tenir una segona fase d’exposició pública i que som el mitjà de referència a la ciutat, no entenem que hagin pretès excloure voluntàriament als milers de lectors de la publicació tot evitant la presència dels nostres periodistes a aquesta roda de premsa, fet que entenem com un ‘veto’ evident al nostre mitjà.

Fets com aquests representen un ‘veto’ manifest del dret fonamental a la informació dels nostres lectors, ciutadans de L’Hospitalet i de la resta del Baix Llobregat, que mereixen un respecte, més, d’una administració pública com és l’Ajuntament de L’Hospitalet.

Per la nostra part, intentarem continuant explicant els esdeveniments que des del nostre criteri independent considerem més destacats, amb la màxima pluralitat i transparència possible, tot i les dificultats que els governants posen al exercici de la nostra professió: no acceptar preguntes a rodes de premsa, no contestar preguntes directament perquè “avui no toca”, compareixences en plasma o no convidant i vetant a mitjans de referència.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (4)    No(2)

+
0 comentarios