“M’acaben de confirmar que s’ha iniciat el curs sense cap incidència”. Amb la tranquil·litat d’aquest missatge que rebia la nova directora de Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat, Núria Vallduriola, poc abans de presentar-nos el nou curs escolar 2016-2017, es pot deduir l’optimisme que es desprèn després d’aquest 12 de setembre, dia en què milers de joves han tornat a l’escola i l’institut. “Ha anat tot bé, perquè estava tot molt ben preparat des d’aquest estiu”, ha expressat.
I és que, enguany, Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat pot dir que ha iniciat el curs amb més alumnes, més professors i amb millors ràtios que l’any passat. En total, hi ha 146.317 alumnes matriculats al Baix Llobregat tant pel que fa els ensenyaments bàsics (110.608 alumnes), secundaris (14.384) o d’ensenyaments postobligatoris i especials (21.325). Això representa un augment de 677 alumnes matriculats respecte el curs passat degut, principalment, a l’increment dels alumnes d’ESO (647 més), però també als 200 alumnes que guanya la Formació Professional de Grau Superior o el Batxillerat (235 alumnes més), dada que es celebra especialment ja que aproxima al Baix Llobregat a la mitjana europea. Aquestes dades en positiu compensen, entre totes, la caiguda de l’educació infantil (de 3 a 6 anys), que perd 926 nens i nenes en total (-3,84%) i és, així, la única franja educativa en negatiu degut a la caiguda de la natalitat en els anys corresponents.
En aquest sentit, Serveis Territorials comptarà amb 321 grups de P3, el que vol dir que només s’hauran tancat 10 al Baix Llobregat davant els 7.336 nens que hi ha (704 menys que en el curs anterior). D’aquesta manera, la dada positiva la trobem en la millorada ràtio d’alumnes als grups de P3 que passa de 24,29 a 22,85 alumnes de mitjana. Igualment, la ràtio baixa en la mitjana de primer d’ESO, l’altre inici d’etapa fonamental: amb 8.848 alumnes (52 més que en el curs passat), el curs escolar guanya set grups (309 en total), el que farà disminuir la ràtio de 29,1 alumnes de mitjana al Baix Llobregat a 28,63.
Pel que fa les dotacions –denominació tècnica dels professors-, es preveu un total de 7.465 docents pel nou curs; és a dir, 75 més que el curs passat. Guanyen professors, doncs, tant als instituts amb 3.278 (més 105), com a les Escoles d’Adults (+1), les Escoles Oficials d’Idiomes (+3) com a Serveis Educatius (+3), mentre que cauen a les escoles, que comptaran amb un total de 3.831 (menys 36 docents). D’altra banda, Vallduriola ha volgut destacar la “discriminació positiva” que s’ha fet al Baix Llobregat per donar suport als Centres de Màxima Complexitat (CMC), els quals per les seves necessitats tindran, en el cas de les escoles de doble línia, dues dotacions més que un centre ordinari; i, en el cas dels instituts amb tres línies d’ESO, dues dotacions i mitja més. El resultat deixa 47 dotacions extra per centres educatius CMC del Baix Llobregat.
Entre les principals crítiques fetes a l’inici del curs anterior estava l’inici immediat d’una part del professorat, el que no era plantilla, i que va començar el curs el mateix dia que els alumnes. En aquest sentit, el nou curs també ha millorat. Segons les dades oficials d’Ensenyament, el 98% dels professors de plantilla ja van ser assignats a l’estiu, així com el 95% dels professors interins i altres substitucions que s’havien de produir. D’aquesta manera, només el 2 i 5%, respectivament, s’han hagut d’adjudicar al setembre, els quals, tot i això, han pogut començar el curs el dia 8; per tant, alguns dies previs a l’arribada de tots els alumnes.
Pel que fa la quantitat de mòduls, el Baix Llobregat passarà de 53 mòduls prefabricats amb presència a 24 centres a 47 mòduls, repartits a 26 centres. D’aquests, 15 mòduls formen part de dos centres que funcionen estrictament amb aquestes instal·lacions. En declaracions a El Llobregat, Vallduriola ha defensat que l’educació ha de ser a edificis, però assegura que, en cap cas, fer l’educació en aquests espais perjudica en el rendiment dels alumnes.
L’Hospitalet posa l’accent en l’anglès
Uns 28.000 alumnes (20.000 d’infantil i primària i 8.000 de secundària) han començat avui el curs 2016-2017 a L’Hospitalet, on la novetat és el programa de conversa en anglès amb auxiliars nadius adreçat a alumnes de quart d’ESO dels centres educatius de la ciutat amb finançament municipal.
El programa començarà a l’octubre com a prova pilot a cinc centres i, a partir del gener de 2017, s’impartirà a una trentena de centres públics i concertats en total, que ja s’han adherit al programa per tal de millorar les competències lingüístiques dels seus alumnes, sobretot, des del punt de vista oral. Aquesta nova proposta, que ja estava considerada entre les prioritats del PAM 2015-2019, es suma així a altres iniciatives que hi ha a la ciutat com l’Audie Norris Basketball Camp 2016, la XI Edició PlayLH English, la XI Edició Idioma TIC o la possibilitat de fer estades a països europeus en el marc del programa Erasmus, entre d’altres.