www.elllobregat.com
Cornellà torna a somriure amb el Festival Internacional de Pallassos gràcies a l’efecte Poltrona
Ampliar

Cornellà torna a somriure amb el Festival Internacional de Pallassos gràcies a l’efecte Poltrona

martes 11 de octubre de 2016, 17:38h

Tortell Poltrona, del Circ Cric, torna a ser el director artístic d’un festival que s’apropa més que mai a la ciutadania amb actuacions a una vintena d’espais | En el marc de la 17a edició del festival, es celebrarà la primera Convenció del Món Pallasso que aprovarà una Declaració Universal dels Drets dels Pallassos i un Codi Deontològic

Hi ha festivals de tota mena. De música, de teatre, d’arts escèniques, però no hi ha a Catalunya cap pròpiament de pallassos. Excepte un, el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà – Memorial de Charlie Rivel, que enguany celebra la seva 17a edició des de la seva primera festa a l’any 1984. És únic i, per tant, un actiu, un patrimoni de Cornellà i del Baix Llobregat, més en aquesta societat a la que li costa somriure.

Cornellà, doncs, tornarà a posar-se el nas vermell del 17 al 23 d’octubre en una edició que recupera l’esperit inicial de la mà del director artístic d’aleshores, el gran Tortell Poltrona, del Circ Cric. “Aquesta edició del Festival va començar just en el moment que va baixar el teló de l’anterior”, ha reconegut la regidora de Cultura i Igualtat, Rocío García, que recordava les paraules de Poltrona fa dos anys: “Jo ho faria diferent”.

I, efectivament, aquesta edició arriba amb una proposta de primer nivell i amb diferents novetats que convertiran a la 17a edició, segur, en una de les millors dels darrers anys. Leo Bassi, El Tricicle, Pepe Viyuela, Jango Edwards, Claire Ducreux, Chapertons, Marcel Gros, Cia La Tal, Leandre Clown; Los Galindos, Los Excéntricos o la compañía francesa Enterprise són alguns dels noms coneguts de les 60 companyies que passaran per tota la ciutat de Cornellà al llarg de la setmana i que arribaran a les cent funcions.

Funcions que no només es donaran a la tradicional carpa, sinó que ompliran més que mai els carrers, places, biblioteques o altres equipaments culturals amb un total de 20 espais diferents a tota la ciutat. D’aquesta manera, el festival es descentralitza per apropar-se des de la Gavarra, al Centre i, sobretot, al barri de Sant Ildefons.

Primera convenció de pallassos

“El Festival vol ser un punt de trobada”, ha dit avui Poltrona durant l’acte de presentació del festival al Teatre Lliure de Montjuïc. En aquest sentit, entre les principals novetats està la celebració de la primera Convenció del Món Pallasso que aplegarà entre 30 i 40 professionals nacionals i internacionals del sector.

Del dimecres 19 al divendres 21, en el marc del festival s’organitzen diferents propostes per reflexionar i debatre sobre tres temes fonamentals: la Declaració Universal dels Drets dels Pallassos, que s’aprovarà després d’un manifest de Leo Bassi i de les conclusions que s’extreguin del debat; la realització d’un Codi Deontològic, que estarà conduït per Jango Edwards; i, tercer, el futur del sector amb ‘Com volem que sigui el festival que tenim dedicat a la nostra professió’, de la mà del mateix Poltrona.

Dimitri, Nas d’Or

Dimitri Jacob Müller, més conegut simplement com a ‘Dimitri’, serà a títol pòstum el Nas d’Or d’aquesta edició. Novament, Poltrona s’aferra a l’esperit del primer festival de 1984 on ‘Dimitri’ va participar. Nascut a Suïssa, es considerat un dels màxims divulgadors del món pallasso reconegut internacionalment. Se’l coneixia, de fet, com el ‘Chaplin suís’. Pallasso, mim i mestre d’arts circenses, ‘Dimitri’ “ha fet aquest any definitivament les maletes per marxar”, com deia Tortell Poltrona, pel qual se l’entregarà a la seva filla el guardó del festival en un acte que tindrà lloc el dimarts 18, a les 19 hores, al Museu de les Aigües de Cornellà, i amb el que es vol reconèixer la seva àmplia trajectòria.

Al festival, en Metro

La inauguració del festival tindrà lloc el mateix dimarts amb una primera gala que comptarà amb pallassos que van actuar a la primera edició de 1984 com són Jango Edwards i Johnny Melvilles. Però la veritable festa començarà al dimecres 19 amb la recepció de tots els pallassos que participaran al festival.

En primer lloc, l’organització inaugurarà, a l’Espai Mercè Sala de la parada de Metro de Diagonal, una exposició fotogràfica sota el nom ‘Petjades de riure’. Es vol apropar així el festival a la ciutat comtal que té la facilitat d’anar-hi amb la línia blava del Metro. I ells seran els primers. Una comitiva de pallassos aniran pel subsòl fins a la ciutat baixllobregatina on els esperaran l’alcalde de la ciutat, Antoni Balmón, i el periodista cornellanenc, Jordi Évole, que farà de mestre de cerimònies al tret de sortida de la Convenció de Pallassos i del festival.

L’acte es celebrarà a la Plaça Catalunya, on estarà ubicada la carpa habitual, i on se’ls farà entrega simbòlicament de les claus de la ciutat. “Ja veurem si se les tornem”, ha bromejat Poltrona. A partir d’aquí, com dèiem, un centenar de propostes que són resultat de l’efecte del mític ‘clown’ català del Circ Cric que ha arrossegat a primers espasses del món pallasso més enllà del pressupost reservat pel festival, el qual serà de 352.000 euros en total. Una partida reduïda per tota la programació que ha aconseguit la direcció del festival, tot i que comptarà amb uns 60.000 euros més que a l’edició anterior, gràcies a la major col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Consulta tot el programa: Festival Internacional de Pallassos de Cornellà - Memorial Charlie Rivel

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios