Els treballadors, pacients i familiars de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues podran continuar aparcant, de moment, en el solar a l’aire lliure que hi ha al barri de Finestrelles de la ciutat. L’esplanada es fa servir, encara avui, com a aparcament provisional donat que el centre sanitari (com altres hospitals) no compta amb pàrquing públic propi i degut a que gran part del voltant és zona blava, el que representa un problema pel personal que necessita deixar el cotxe durant llargues estades.
El problema ha estat a punt de veure’s agreujat notablement després que el propietari (diferents empreses de titularitat privada), decidís tancar aquest espai a partir del 15 de maig. La pressió, però, dels treballadors del centre i la mediació de l’Ajuntament d’Esplugues ha evitat, doncs, que aquest tancament sigui efectiu aquest dilluns i, per tant, de moment, es guanya temps en un conflicte que tard o d’hora arribarà i que, per tant, s’haurà de resoldre.
Així s’ha anunciat en una reunió celebrada ahir al migdia en el marc de la Taula de Mobilitat de L’Hospital creada recentment per associacions de famílies, la Plataforma per l’Aparcament (2013), la Direcció del centre i el Comitè d’Empresa i on ha estat present, també, l’Ajuntament d’Esplugues de la mà del seu primer tinent d’alcalde, Eduard Sanz. “Sabent que el tancament de l’aparcament podia generar dificultats i problemes de mobilitat, ens hem posat en contacte amb el propietari per guanyar temps i veure que podem fer”, explica Sanz a El Llobregat, que reconeix, però, que aquesta provisionalitat actual “té data de caducitat i que, per tant, algun dia es farà”.
Sanz explica, doncs, que han posat en contacte a la direcció del centre amb la propietat per veure com es poden trobar solucions prèvies al tancament: “No tenim cap interès en tancar-ho, però si s’ha de fer, fem-ho bé”.
El canvi de posició del propietari parteix d’unes obres d’urbanització de la zona que invitaven al tancament d’aquest espai. Comunicada la notícia al personal del centre, segons hem pogut saber, el passat dia 5 de maig es va produir ja una primera reunió de treballadors del centre “per determinar accions a seguir respecte al tancament d’aquet espai”. Unes accions que, segons es deia pels passadissos, podrien començar per incomplir la prohibició, deixant igualment els centenars de cotxes aparcats en el solar; una prova de la gravetat de la situació i de la preocupació que genera. Això, de moment, amb les últimes novetats, no serà necessari.
Segons informen treballadors del centre, ells tenen un conveni amb SABA, empresa que gestiona el pàrquing privat del centre, per la qual cosa poden pagar un mínim de 80 euros al mes per comptar amb plaça només en un horari concret. Si es vol ampliar la franja horària (per exemple, perquè treballes a torns diferents), el cost augmenta, òbviament. Ara bé, si un treballador vol accedir ara a aquesta opció, segons expliquen, hi ha una llista d’espera d’un any. Però és que ni amb aquesta possibilitat seria suficient, donada les seves dimensions i la insuficient capacitat per acollir a la gran quantitat de vehicles.
Per part de la direcció de l’empresa, davant el canvi de decisió del propietari, Sant Joan de Déu es va posar en contacte amb l’Ajuntament d’Esplugues “per mirar de trobar la millor solució per a tothom”. De la mateixa manera, asseguren, estan en contacte amb l’empresa de transport del bus llançadora, Soler i Sauret, per millorar la mobilitat de famílies i professionals en hores punta. De fet, les solucions hauran d’anar per aquesta via del transport públic.
Sant Joan de Déu suma a la mancança d’un gran pàrquing públic la falta de connexió de Metro. En aquest sentit, precisament, Territori i Sostenibilitat i l’Ajuntament d’Esplugues han acordat un protocol de col·laboració que permetrà perllongar el Metro fins al centre d’Esplugues, passant per la zona de l’hospital. Però això encara trigarà en arribar; i molt. D’altra banda, segons explica Sanz, en el marc de l’urbanització de la zona (inclosa en el cèlebre Pla CAUFEC), han ampliat l’aparcament amb 300 noves places, algunes de zona blava, però altres gratuïtes. En aquest sentit, senyala com alternativa al solar que hi ha sobre l’Escola Isabel de Villena que, tot i que està més lluny, és de titularitat municipal.
El solar de Finestrelles no té res a veure amb la construcció del centre comercial de Lidl, previst per la zona de l’antic restaurant ‘Los Tres Molinos’, com també s’havia dit. Tampoc, tot i que no ajuda, els diferents problemes de seguretat ciutadana que s’han donat en aquest irregular espai: robatoris, atacs incívics a cotxes i, fins i tot, algun cas d’assetjament a dones. El que marcarà el tancament definitiu serà la petició de llicències urbanístiques per construir. De moment, no s’ha arribat a aquest punt; però arribarà. Aleshores, el tancament del solar no tindrà marxa enrere.