Entrevistem a Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, per parlar de les promeses d'aquest nou mandat.
Quines són les principals qüestions i desafiaments del municipi que caldrà abordar en aquest mandat?
El nostre gran desafiament és treballar amb una mirada estratègica per millorar Sant Boi posant la vista en l’horitzó de l’any 2030. Volem consolidar Sant Boi com una ciutat metropolitana saludable i sostenible. És un repte que està en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Un repte que va de l’acció contra el canvi climàtic a la reducció de les desigualtats, de la salut i el benestar a la lluita contra la pobresa... Fent un Sant Boi millor, contribuirem a construir un món millor.
Ens podria concretar tres objectius que es marca l’equip de govern per portar a terme els pròxims quatre anys?
En primer lloc, fer de Sant Boi una ciutat cada cop més sostenible i amb una millor qualitat de vida: treballant per ’eficiència energètica, per l’ús de fonts d’energia 100% renovables, per una gestió correcta dels residus, per un nou model de mobilitat, per la qualitat de l’aire, per mantenir la riquesa i la diversitat del nostre entorn natural, per una alimentació saludable i una agricultura de proximitat... En segon lloc, aprofitar els avenços que fem en aquesta direcció com a noves oportunitats per impulsar el desenvolupament econòmic de la ciutat i la creació d’ocupació de qualitat, configurant una economia local forta basada en la innovació, en el talent local i en les aliances amb altres actors. Hem de sumar forces amb tothom que comparteixi la nostra aposta per l’economia circular, l’economia verda i les noves economies al servei de la ciutat i del planeta En tercer lloc, que Sant Boi esdevingui un referent per una oferta de formació professional de primer nivell vinculada a aquests sectors econòmics emergents. Els nostres adolescents i joves d’avui han d’aprofitar una etapa crucial de les seves vides per poder tenir un paper protagonista en el futur de la ciutat i del nou món que ara es comencen a configurar. I tot això hem de seguir fent-ho donant també resposta, des de la proximitat, a les qüestions de la vida quotidiana, especialment el manteniment d’un espai públic de qualitat i l’atenció de les necessitats bàsiques de les persones.
Quina és la gran actuació o projecte a llarg termini que necessita el municipi, encara que no s’assoleixi en aquest mandat?
Les nostres infraestructures han de millorar. Sant Boi necessita solucionar el dèficit històric que suposa no comptar amb unes entrades i sortides dignes de la nostra població. Ho hem reclamat de manera reiterada i ho continuarem fent perquè és indispensable no només per garantir una bona mobilitat, sinó per consolidar el creixement econòmic de la ciutat. I seguirem reivindicant que es traslladin fora del nucli urbà la caserna i la central elèctrica per generar en el seu lloc una nova àrea de centralitat urbana que és també vital per al futur de la ciutat.
Quins aspectes creu que s’han de reformar o millorar de manera mancomunada amb altres municipis veïns?
En l’àmbit de la mobilitat, els municipis de la zona del delta del Llobregat seguirem sumant esforços per aconseguir un sistema de metro que ens connecti de manera àgil entre nosaltres i amb Barcelona, i seguirem treballant junts per comptar aviat amb carrils segregats per a autobusos i bicicletes a la C-245. En l’àmbit del desenvolupament econòmic, els municipis del Delta hem establert les bases d’una estratègia conjunta (Innodelta) per dinamitzar els nostres polígons industrials i afavorir el nostre creixement a partir de la innovació. Optem conjuntament a obtenir finançament de la Generalitat de Catalunya perquè els nostres territoris siguin laboratoris per posar a prova i prototipar projectes i productes innovadors.