L’alta taxa d’ocupabilitat d’aquest itinerari formatiu en fa créixer l’interès estudiantil. La mostra tindrà lloc del 18 al 22 de març i comptarà amb demostracions d’oficis.
L’aneguet lleig ha mutat a cigne. És la millor manera d’entendre el canvi de tendència envers la Formació Professional (FP) en els últims anys. El novembre del 2018 Santiago Ballesté, president d’AEBALL, la patronal del Baix Llobregat, assegurava a aquesta publicació que l’FP era “el cementiri dels mals estudiants”. “Qui hi anava era una persona de segon nivell, mal estudiant, que deien que no servia per a res”, va reblar Ballesté, que lamentava aquesta actitud envers un itinerari formatiu que ha de servir per nodrir les empreses de professionals i tècnics -“No hi ha especialistes de primer nivell que tinguin menys de 60 anys”, va reconèixer Ballesté aleshores- i, alhora, retallar les alarmants taxes d’atur juvenil: 80.000 aturats a Catalunya tenen entre 16 i 25 anys, segons les últimes dades de l’INE.
Davant d’aquesta realitat, i tenint en compte que el 80% dels estudiants que completen FP estan treballant dos anys més tard -i que els graduats en FP tenen una taxa d’atur quatre vegades inferior a la mitjana-, cada cop més joves s’interessen per aquest itinerari formatiu diferent de les carreres universitàries, els graduats de les quals surten al mercat laboral amb la incògnita de si trobaran feina o no.
Per tot plegat, el Saló de l’Ensenyament d’enguany, que se celebrarà del 18 al 22 de març a Fira Montjuïc, vol fer una aposta decidida per l’FP, i és per aquesta raó que hi haurà més presència de centres que ofereixen aquest itinerari formatiu, així com un espai anomenat Àgora Formació Professional, que ocuparà 1.500 metres quadrats en els quals s’oferiran demostracions d’oficis, xerrades amb professionals que han cursat cicles de grau mitjà o superior i es presentaran empreses que participen en programes d’FP dual i els centres que l’imparteixen. Per la seva banda, el departament d’Educació de la Generalitat ha anunciat que ampliarà la informació sobre els estudis d’FP a partir del concepte d’economia circular i dels diferents sectors productius, incidint en l’FP dual. “La Formació Professional és un dels reptes del sistema educatiu”, ha expressat Laura Pararols, directora del saló, que creu que el servei d’orientació i acompanyament als estudiants que posaran en marxa “tindrà molt bona acollida”.
Autoconeixement personal
Per altra banda, Educació prepara activitats individuals orientades a l’autoconeixement, la projecció personal i el coneixement del context professional per fer-los conscients de les possibilitats del sistema educatiu i dels diferents itineraris que puguin seguir en un futur.
Per aquesta raó, no tot serà FP. El saló d’enguany comptarà amb les principals universitats del país que presentaran noves titulacions, a més de la seva oferta formativa tradicional. També, la Generalitat prestarà un servei al saló en el qual oferirà informació sobre l’accés i admissió al circuit universitari i l’obtenció de beques i altres ajudes, a través d’un estand de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).
Per últim, cal destacar que el saló comptarà de nou amb personal dedicat a l’orientació, com ara psicòlegs, pedagogs i psicopedagogs, que assessoraran de manera personal i individual als estudiants que així ho vulguin.Els dies 20 i 21 de març, a més, se celebrarà el Futura, el saló de Màsters i Postgraus, que arriba a la seva 17a edició amb més de 50 expositors d’universitats públiques i privades, col·legis professionals i escoles de negoci.