El projecte municipal inclou la protecció i el reforç de l’estructura i les baranes, el sanejament i la millora del paviment i l’enllumenat. Les obres es faran majoritàriament de nit per no alterar el trànsit ferroviari i afectar el mínim al gran nombre de vianants que l’utilitzen.
L’Ajuntament de L’Hospitalet ha adjudicat el projecte per rehabilitar el pont d’en Jordà, actuació que inclou el sanejament, la protecció i el reforç d’alguns elements de l’estructura metàŀlica, a més de la millora del paviment i l’enllumenat. L’execució de les obres, que començaran el proper mes d’octubre, es farà respectant el caràcter patrimonial del també conegut com a pont de la Torrassa, que uneix aquest barri amb Santa Eulàlia salvant les vies del tren. L’actuació, subvencionada per la Diputació de Barcelona, té un pressupost de 332.700 euros i un termini d’execució previst de cinc mesos.
El projecte s’ha realitzat a partir de les conclusions de l’estudi que l’Ajuntament va encarregar a una empresa d’enginyeria especialitzada en estructures d’edificacions i ponts, a causa dels defectes detectats al pont a conseqüència del pas del temps i de l’exposició a les condicions meteorològiques.
Els treballs que s’han de realitzar inclouen el sanejament i el reforç d’alguns elements de l’estructura metàŀlica del pont; la protecció de l’estructura metàŀlica i de les baranes amb pintura adequada; la reparació de les superfícies de formigó; la millora del sistema de drenatge i canalització; la millora del paviment de la passareŀla, de 42 metres; la substitució de les malles de baranes rovellades i trencades; la substitució de trams de xapa als accessos que no compleixen amb la coherència estètica marcada per la part original del pont; i millores de l’enllumenat de la passareŀla i de l’exterior, amb iŀluminació de tipus monumental.
Les obres es faran en bona part en jornades nocturnes per no afectar la circulació ferroviària i causar les mínimes molèsties possibles al gran nombre de vianants que utilitzen el pont diàriament. Alhora, s’hi aplicaran mesures per fer compatibles els treballs nocturns amb el descans del veïnat.
Bé Cultural d’Interès Local
El pont d’en Jordà està catalogat al Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic de L’Hospitalet i forma part de l’Inventari del Patrimoni Cultural Català com a Bé Cultural d’Interès Local, per la qual cosa la rehabilitació ha de respectar les característiques constructives i els acabaments originals.
Es tracta d’un pont d’estructura penjant, de ferro reblonat i de perfil semicircular, que uneix els barris de la Torrassa i de Santa Eulàlia, des de la ronda de la Via fins al carrer de Santiago Ramón y Cajal, per sobre de les vies fèrries. Inaugurat l’any 1935, l’obra va ser duta a terme per l’enginyer Santiago Rubió, amb intervenció de l’arquitecte municipal Ramon Puig i Gairalt.
El pont va ser impulsat pel regidor de la candidatura d’esquerres Josep Jordà, elegit als comicis del 14 d’abril de 1931 i veí de la Torrassa. La iniciativa obeïa a la reclamació dels veïns d’aquest barri de tenir accés a l’estació de metro de Santa Eulàlia, inaugurada el 1932, i de millorar la comunicació entre les dues zones, separades per les vies del tren.
El pont va ser construït als tallers de La Maquinista Terrestre y Marítima i va ser inaugurat el 7 d’abril de 1935, en ple bienni negre de la Segona República. No va haver-hi cap referència al seu impulsor, Josep Jordà, ja que el govern municipal estava en mans del capità Alfredo Martín Vázquez, imposat governativament després dels fets d’octubre de 1934.
El pont d’en Jordà, també conegut com a pont de la Torrassa i pont del Metro, és un dels elements més importants i singulars d’obra pública a L’Hospitalet; per aquest motiu, és previst que no quedi afectat pel projecte de soterrament de les vies fèrries i es mantingui com a patrimoni de la ciutat. De fet, l’alcaldessa Núria Marín va assegurar, durant un acte electoral celebrat a la plaça Espanyola, que el pont de la Torrassa “no es toca” i que, una vegada executat el soterrament de les vies “seguirà formant part de la vida de la ciutat”.
L’any 1995 es va inaugurar un nou accés al pont des de Santa Eulàlia, consistent en una rampa i unes escales mecàniques de dues direccions, que també seran objecte d’una pròxima renovació. III