www.elllobregat.com
Agreen: el potencial de l’aigua regenerada per a l’agricultura en l’àmbit metropolità
Ampliar

Agreen: el potencial de l’aigua regenerada per a l’agricultura en l’àmbit metropolità

sábado 07 de septiembre de 2024, 20:00h
.

En períodes de sequera com l’actual, i tenint en compte l’emergència hídrica estructural que pateix la conca mediterrània, és imprescindible disposar de nous recursos i reserves d’aigua a través de solucions mediambientals sostenibles.

Aigües de Barcelona es converteix en la primera empresa al món del sector de l’aigua amb els objectius Net-Zero aprovats, el compromís més ambiciós del procés SBTi. Cal tenir en compte que, a tota Espanya, només hi ha 22 empreses, de tots els sectors, amb els objectius Net-Zero aprovats.

Un projecte pilot

Per fer front a aquest desafiament sorgeix Agreen, un projecte pilot que demostra el potencial de l’ús directe de l’aigua regenerada en l’agricultura a l’àrea metropolitana. Una solució innovadora d’Aigües de Barcelona, desenvolupada en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya i Cetaqua (Centre Tecnològic de l’Aigua), i amb el suport de diferents actors clau del territori metropolità, com l’AMB, ’l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, els ajuntaments del territori i el Parc Agrari del Baix Llobregat.

Una solució òptima

Per demostrar que l’aigua regenerada és segura i que és una solució òptima per garantir una activitat agrícola més resilient i competitiva, al Parc Agrari del Baix Llobregat s’ha implantat una estació pilot en un hivernacle de l’Agròpolis de la UPC amb diferents cultius experimentals regats amb fins a sis tipus d’aigües de diferents orígens del Baix Llobregat, entre elles, la regenerada.

En aquest sentit, Agreen demostra que és possible reduir la dependència dels recursos hídrics convencionals, fomentar la sostenibilitat hídrica territorial tant en períodes de sequera com en situació de normalitat, així com millorar els indicadors de neutralitat ambiental i circularitat del territori. En concret, el projecte preveu analitzar la qualitat de l’aigua seleccionada, fer un seguiment del risc microbiològic i químic en funció del tipus d’aigua i monitoritzar les variables agronòmiques dels cultius i del sòl. També es planteja quantificar l’increment de la resiliència de les activitats agrícoles a conseqüència de l’ús de l’aigua regenerada. Aquesta iniciativa evidencia la viabilitat de l’ús d’aigua regenerada com a solució sostenible per als agricultors perquè es puguin adaptar al canvi climàtic, i per contribuir a la seva resiliència i mantenir-ne la competitivitat en el mercat.

L’activitat present i futura al Parc Agrari del Baix Llobregat i al territori metropolità és de gran importància per al manteniment del paisatge i la biodiversitat de la zona, així com per fomentar un comerç de proximitat i de quilòmetre zero. El reg agrícola amb aigua regenerada permetria aportar una aigua de qualitat, segura i de proximitat al sector agrari i garantir la disponibilitat del recurs sense dependre de la pluja en períodes de sequera. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios