La IA és aquí i ha vingut per quedar-se. Com totes les novetats, d’inici, generen una certa basarda, però cal assumir que l’administració, i sobretot la local, s’ha de pujar al carro i implementar-la plenament, perquè malgrat les amenaces reals els beneficis per a la ciutadania són quantiosos.
Són molts els ajuntaments que ja l’han començat a utilitzar per transcriure àudios, i fent que totes les sessions d’òrgans col·legiats quedin automàticament transcrites i traduïdes, o que fins i tot la ciutadania es pugui adreçar a l’administració no només per via d’instància escrita, sinó enviant un simple àudio a l’ajuntament que automàticament és transcrit i derivat al departament corresponent, sense que això s’encalli com passa a molts ajuntaments, començant pel meu.
Inclús es pot anar més enllà, com la regulació de semàfors per evitar trànsit que es fa a alguna ciutat o després de l’erupció del volcà de La Palma, a Canàries, davant del problema que la gent que hi vivia a prop tornés a les seves llars per culpa de l’acumulació del CO2 que encara el volcà desprèn, s’estigui utilitzant Intel·ligència artificial per detectar l’acumulació de CO2 en directe i així avisar a la ciutadania.
Aquests són uns quants exemples de beneficis, però com diu Matilde Carlón, Catedràtica de dret administratiu de la Complutense de Madrid, abans d’aplicar la IA cal fer una avaluació d’impacte i analitzar si hi ha raons per aplicar la IA, vaja, no aplicar-la perquè sí o perquè està de moda, sinó perquè és necessària.
Tanmateix, sempre caldrà supervisió humana i la IA no hauria de reduir personal, ni ser una amenaça per al funcionariat, el que cal és que cada cop els perfils dels funcionaris s’adeqüin més a la nova realitat, s’especialitzin, i per tant sàpiguen fer servir la IA. Caldrà doncs cada cop un personal més qualificat i els ajuntaments hauran d’adequar les seves relacions de llocs de treball a perfils més qualificats. El futur passa per aquí. III