www.elllobregat.com
Festa de les cireres: de pla B a símbol comarcal

Festa de les cireres: de pla B a símbol comarcal

Por Júlia Reñé

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h

Històricament, a Catalunya era molt important la vinya, però entre el segle XIX i XX tots els camps van ser envaïts per la plaga de la fil·loxera, provinent de França. Van haver de cremar totes les vinyes i buscar conreus alternatius: al Baix Llobregat es trobà la cirera.

Es començà plantant tres varietats clàssiques -la Ramon oliva, la Cuallarga i la Forta– que avui en dia han estat substituïdes per més de quaranta varietats franceses i americanes –com la Burlat, la Stark hardy giant o la Van-, de les que s’obté un fruit de major calibre. Aquesta diversitat pot donar la sensació que és qüestió de triar un grapat de varietats i plantar-les, però és molt més complicat que això. D’acord amb en Josep Pascual, pagès de Sant Coloma de Cervelló, “hi han varietats autofèrtils, però majoritàriament es necessita polinització creuada”, el que significa que a l’hora de la plantació s’ha de tenir en compte que en una mateixa parcel·la hi hagin varietats compatibles, ja que el polen d’una varietat polinitza a les altres. A més, és important que coincideixin amb l’època de floració.

Però aquest no és el major maldecap dels pagesos: “ara que és primavera sempre van pendents del cel”, Josep Pascual. La pluja en excés pot fer malbé tota la collita, ja que malmet la capa protectora de la cirera i fa que s’aclivellin.

Al mercat
Amb l’arribada de la primavera arriba la feina. Més de 400 tones de cireres es recullen anualment al Baix Llobregat. La cirera és dels pocs fruits no climatèric, que al contrari de les pomes, les peres o qualsevol altre fruita, un cop fora de l’arbre no madura. Per tant, s’ha de collir en el moment òptim i distribuir, com a màxim, durant 10 dies. La cirera de la comarca és especialment bona pel fet que del camp al mercat no ha de passar cap procés de conservació. “Aquí tenim el mercat de Mercabarna a prop, a només 15 minuts, llavors els productes es pot vendre fresc”, Josep Pasqual. Com a consell a l’hora de consumir cireres, es recomana evitar posar-les prop d’altres aliments que deixin olors intenses i menjar-les de seguida.

Propietats desconegudes
Petites, dolces i amb pinyol, poden semblar ser fruit de vici únicament, però enganyen. Aporten fibra, recomanable en dietes laxants i depuratives. Tenen una gran varietat de vitamines – Vitamina C, vitamina i provitamina A, i petites proporcions de vitamina E, B1,B2,B6. És una fruita que aporta beneficis a tractaments de moltes menes, des de diürètics, antireumàtics, cardiotònics i inclús preventius del càncer.

Però el més sorprenent és que és una bona aliada de la dona presumida. Millora l’estat de la pell, redueix la formació de cel·lulitis - ja que elimina els líquids i les toxines del cos-, i fins i tot potencia el bronzejat.

Tres municipis i una mateixa festivitat
De la cirera se n’ha fet, a banda d’una fruita molt valorada, una disciplina firal, l’objectiu de la qual és difondre la cirera local com a producte cultural. Són milers de persones les que passen anualment per cada una d’aquestes festes, per gaudir de les diferents activitats que s’organitzen amb l’ajuda d’entitats i veïns que treballen de forma voluntària.

Sant Climent de Llobregat és el poble amb més edicions de la celebració de la cirera. La població, fins i tot, va rebre el nom de Cirerer del Llobregat durant la primera meitat del segle XX. Enguany tindrà lloc la 38a edició de la seva exposició de cireres durant els dies 24 i 25 de maig. A part de la exposició que ja és força reconeguda, en la qual pots tastar el producte climentó, es pot gaudir també de la mostra d’eines del pagès i del mercat de productes casolans.

Santa Coloma de Cervelló celebra la Festa de la Cirera el primer cap de setmana de juny, els dies 30, 31 de maig i 1 de juny. Les cireres del municipi són primerenques, per aquest motiu és dels primers en mostrar el seu producte en aquesta celebració. És un moment de tradició on es mostren vells oficis, juntament amb sabors del món pagès. Com en la resta de localitats es prepara el típic Mercat de la Cirera, acompanyat del Mercat Pagès. Però el fet més característic de la festa colomina és la Mostra de la Cirera, una exposició organitzada pels ciutadans que amb molt de temps i dedicació elaboren any rere any una decoració diferent, que juga com a element sorpresa de la fira.

Torrelles de Llobregat celebra, aquest 7 i 8 de juny, la Festa de la Cirera en tàndem amb la Fira del Vi. Són unes 3.000 les persones que passen per la festa anualment. En aquesta 34a edició s’organitzaran un seguit d’activitats més enllà del Mercat de la Cirera i la Fira d’Artesans. Està programada una Trobada de Puntaires, i com a activitat puntual destaca la Passejada pels Camps de Cirerers que organitza el Centre Excursionista de Torrelles.

La floració dels atmetllers són un autèntic espectacle de la comarca (a dalt) | Les Fires de les cireres que es celebren a tres municipis del nord de la comarca aplega, cada any, milers de visitants (a baix)
La floració dels atmetllers són un autèntic espectacle de la comarca (a dalt) | Les Fires de les cireres que es celebren a tres municipis del nord de la comarca aplega, cada any, milers de visitants (a baix)
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios