És segurament una de les assignatures pendents de la investigació oncològica: aconseguir detectar el càncer en les seves fases més embrionàries. Encara avui, la majoria dels càncers que es detecten es troben en un nivell “macroscòpic” on ja hi ha milions de cèl·lules canceroses.
Doncs bé, un equip internacional de l’Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels ha presentat un nano-xip capaç de detectar proteïnes marcadores del càncer a la sang.
Dirigit per Romain Quidant, coordinador del projecte, l’anunci de l’exitós desenvolupament del que s’ha conegut com a“lab-on-a-chip” es veu com un gran pas endavant en la lluita contra el càncer, precisament, per la capacitat d’aquesta petita plataforma d’identificar el càncer a les seves primeres fases; fonamental pel tractament posterior d’aquesta malaltia.
Segons els especialistes de l’ICFO, “aquest nano-dispositiu té un gran potencial com a eina pels tractaments de càncer futurs, no només per la seva fiabilitat, sensibilitat i baix cost, sinó també per la seva fàcil portabilitat en llocs remots amb dificultat d’accés a hospitals i clíniques mèdiques”.
Xip literalment d’or
Tot i les seves dimensions, el xip fa bona l’expressió “al pot petit està la bona confitura”. Amb només alguns centímetres quadrats, però extremadament compacte i pla, el nou nano-xip de l’ICFO allotja diferents dispositius integrats com si fossin una mena de xarxa de micro-canals de fluids que permeten múltiples anàlisis. Això sí, gràcies a unes diminutes partícules d’or que programades químicament amb uns anticossos fan d’ham per atreure concretament els marcadors de proteïnes que circulen a la sang. Quan s’injecta una gota de sang, aquesta fa el circuit per la xarxa de micro-canals de manera que si hi ha marcadors del càncer presents es queden adherides a les partícules d’or provocant un canvi en la “ressonància plasmònica” del xip i que és monitoritzada. De fet, a partir del dispositiu es pot saber les proporcions i, per tant, una primera avaluació directa del risc del pacient. “La descoberta més fascinant és que som capaços de detectar concentracions extremadament baixes d’aquesta proteïna en qüestió de minuts, el que fa d’aquest dispositiu una eina d’última generació, un instrument ultra-sensible i poderós que millorarà la detecció precoç així com el seguiment del tractament del càncer”, explica Quidant.
L’avenç és una gran notícia després d’un projecte que va començar a caminar al 2009 i que reuneix a 16 persones especialitzades. En aquest sentit, l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), situat al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels, puja un esglaó al món de la investigació. Creat al 2002 per la Generalitat de Catalunya i per la Universitat Politècnica de Catalunya, com a centre d’excel·lència dedicat a l’estudi de les ciències i les tecnologies de la llum, al més alt nivell internacional, l’ICFO aplega ja a més de 300 professionals entre investigadors i estudiants de doctorat i que publiquen a les millors i més influents revistes d’investigació, ciència i tecnologia.