El Llobregat baixa a la L9 del metro
miércoles 18 de marzo de 2015, 06:35h
L’Estació de Fira, majestuosa com la plaça Europa, permetrà l’accés directe als pavellons. El procés de proves continua a bon ritme i es confirma l’inici de la L9 per febrer de 2016
It’s so beatiful”. Així es va manifestar el director de la Mobile World Congress, John Hoffman, responsable de la fira més important de la telefonia mòbil a tot el món i que es celebra a L’Hospitalet, després de baixar a l’estació de la Fira al metro de la L9.
I és que efectivament, és mol maca. Diferents tonalitats blavoses combinades amb la puresa del blanc acompanyaran pròximament a centenars i milers de persones que passaran pels grandiloqüents passadissos de l’estació. Són dos de les seves principals característiques d’una de les parades clau d’aquesta L9 del metro. Tant és així que el Mr. Hoffman va haver de baixar a veure-les per comprovar que sí, que efectivament, el metro és una realitat.
Estació-Museu
L’estació sembla un museu històric de la Fira. Les seves parets de ceràmica han estat decorades amb imatges xerografiades a mode d’arxiu històric.
Així, nombrosos retalls mostren moments destacats de la Fira des de l’any 1890 fins al 2009; tots arrodonits en una imatge amb la peculiar i característica forma dels murs del pavelló 1 de la Fira: una mena de gota d’aigua congelada. Fins i tot els bancs de l’estació tenen aquesta forma.
D’altra banda, l’estació permetrà als congressistes de les fires accedir directament a la zona de pavellons, sense necessitat de sortir al carrer. Un aspecte funcional destacable des del punt de vista de la mobilitat.
En proves
En aquest sentit, El Llobregat va recórrer també els 23 minuts de distància que separen l’Aeroport de Barcelona – El Prat i la Fira, en aquesta L9 que ja ha iniciat les proves de protocols (fins a 3.700) que permetrà, segons va confirmar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, gaudir del metro al febrer del 2016. Una línea que serà, quan acabi del tot, l’automàtica més llarga d’Europa. I és que no té conductor, igual que el tram inaugurat al 2009 entre La Sagrera i Can Zam. Però, per això, encara queda molt. De moment, començarà a funcionar de l’Aeroport a Zona Universitària, connectant la infraestructura amb El Prat, L’Hospitalet i aquesta zona nord-oest de Barcelona.
Tal i com vam poder comprovar, les estacions estan pràcticament enllestides. Només queden fer accedir els serveis (subministraments) o els acabats a les estacions que es troben a partir de El Prat.
El MWC, maná económico
Por Ana Alegre. No han llegado los congresistas, pero la ciudad de L’Hospitalet y toda la zona del Llobregat ya se beneficia de este Mobile World Congress. Hoteles, agencias de viajes; pero, también, una vez aquí, taxistas, restaurantes, caterings, en fin, un largo etcétera inacabable debido al efecto dominó del congreso.
Con motivo de la inauguración de las actividades del Mobile World Congress, su director, John Hofmann, y la alcaldesa de L’Hospitalet, Nuria Marín, han destacado el importante impacto económico de 436 millones de euros que va a dejar el congreso en el área metropolitana, además de crear 12.000 puestos de trabajo. Este año se va a lograr la cifra de 90.000 asistentes de más de 200 países diferentes, rozando la frontera de los 100.000. En cualquier caso, la alcaldesa asegura que la ciudad esta preparada para acoger el evento, y ha agradecido a Hoffman su apuesta por la ciudad que celebrará su tercera edición. En la cuarta, tendrá un aliciente añadido: el estreno del metro, de la tan deseada L9, que la misma tarde del encuentro fue a visitar. “La L9 de metro comienza a ser realidad; es una necesidad de la feria y de los ciudadanos así que ahora llevaremos al señor Hofmann a que vea las instalaciones”, ha respondido la alcaldesa cuando John Hoffman le ha preguntado por las instalaciones que le prometieron hace 2 años.
La celebración del evento tiene un impacto económico muy positivo para la ciudad pero también para las personas. Un ejemplo son los sitios de trabajo que genera 7 de los 15 estudiantes que acabaron la formación el pasado mes de diciembre en el Centro de Formación de Hostelería se han incorporado a la bolsa de trabajo de la Fira de Barcelona y se les permitirá trabajar en el congreso de telefonía móvil.
Ruta gastronómica
Coincidiendo con los días del congreso, el Ayuntamiento en colaboración con la Asociación de Gastronomía y Turismo (AGT) organizan el Tapa’s Bus L’H. Consistirá en una oferta para los congresistas de rutas guiadas por diferentes establecimientos de tapas de la ciudad, cinco de estos participan en el Quinto Tapa, por 25€ en grupos de 10 o 15 personas. Se podrán inscribir vía móvil. Además, como cada año, el Ayuntamiento volverá a disponer de un punto de información municipal en el recinto ferial para facilitar información de interés de la ciudad. III
Entrevista a Lluís Tejedor, alcalde de El Prat de Llobregat
“Les pimes són més competitives amb transport públic”
-Nova prova d’efecte de la L9. Sembla que, ara sí, efectivament arribarà el metro al 2016.
-Està confirmat per la conselleria que al febrer del pròxim any estarà operatiu amb viatgers i amb la targeta multiviatge. És un tema més resolt, d’una gran importància i jo penso molt en la mobilitat dels treballadors de l’aeroport. Aquesta infraestructura és tot un sistema econòmic en sí mateix, que hi ha centenars d’empreses, a banda dels passatgers, i que cada dia van milers de persones (amb tres torns) a treballar. La gent de El Prat, de Viladecans, de L’Hospitalet, etc, tindran l’oportunitat d’anar amb un transport públic de gran capacitat i que millorarà molt la seva qualitat de vida.
-¿Què representa actualment una bona mobilitat?
-Facilitar la mobilitat és molt important per a la qualitat de vida dels ciutadans. De vegades, hi ha oportunitats de feina que persones joves fonamentalment no estan en condicions d’acceptar perquè no hi ha la connexió de transport públic. No pots anar a fer mitja jornada i cobrar 400 euros a un polígon industrial si no tens un transport públic amb el seu bitllet integrat. De tal manera que el metro permet estalviar i, en molts casos, garanteix que puguis acceptar un lloc de treball.
-¿L’arribada del metro millorarà l’atractiu econòmic de El Prat i dels seus polígons?
-El factor de mobilitat i de transport potent és un dels factors de localització de l’activitat econòmica. Hi ha empreses petites i mitjanes, no grans, que saben que poden ser més competitives si estan en un entorn on hi ha transport públic. I això és important. El Prat té una localització estratègica, al costat de l’aeroport i de Barcelona, però, a més, té una oferta integrada de diferents sistemes de transports: moltes línees de busos urbans i interurbans, més el ferrocarril i més el metro a partir de 2016. La suma de tot fa que El Prat estigui molt ben comunicada i això ajuda a l’activitat econòmica, sens dubte.
-¿Guanya pes El Prat com a ciutat metropolitana?
-El Prat és una ciutat que té port i un aeroport molt modern. És una situació que és única, no a Catalunya, sinó a l’Estat. És a dir, una ciutat que té port, aeroport, que té unes bones comunicacions i una bona mobilitat és una ciutat molt important pel que fa l’activitat econòmica. El Prat ja ho és avui i en el futur ho serà encara més.
-¿Després de la L9 quines són les grans infraestructures que necessita El Prat?
-Hi ha dos importants que són responsabilitat del Ministeri. Una és la connexió viària des del Papiol fins el Port i, després, la connexió ferroviària a la nova terminal de TerCat a El Prat, que aquesta és importantíssima. Aquests dies ha arribat un vaixell que tenia de capacitat 18.000 contenidors. Cada contenidor és un camió a la carretera. Per tant, un bon sistema ferroviari que pugui carregar centenars de contenidors descarrega molt el sistema viari. Són els dos grans sistemes que necessitem per fer més fluïda tota la mobilitat de la zona. Té un cert calendari i confio que aquest any comenci la viària i posteriorment la ferroviària. III