Les paraules són mapes (al Baix Llobregat) - Traços poètics a la comarca
Especial Sant Jordi 2015 - Por Mariano Martínez, editor de rúbrica editorial, comunicador y escritor
martes 21 de abril de 2015, 20:42h
Tinc la tossuda mania de creure que molts poetes han escrit tot el que necessitem llegir, escoltar, sentir, molt abans que a nosaltres ens arribi aquesta paraula. Adrienne Rich ens va deixar caure que va venir que “les paraules són mapes”, i recullo el seu testimoni per assabentar-me què ocorre en les línies que delimiten el Baix Llobregat.
Sempre parteixo de la idea que l’escriptura, especialment la poètica, té molt de política, d’eina de canvi que proporciona alternatives més reals del que creiem per a alimentar els mecanismes de la vida diària. I des d’aquest port de partida, he començat a rastrejar pistes poètiques per la comarca. Fins fa poc, jo mateix era un parèntesi més dins d’aquest mapa, formant part de Sopa de poetes, un programa de ràdio setmanal al Prat Radio que va créixer durant més de deu anys, i es convertí en una referència a la qual molta poesia estatal romania atenta. Per aquí intento seguir la pista del que s’està fent ara i em sorprèn que en més de seixanta iniciatives escampades per Catalunya, únicament quatre tenen vigència d’una manera més visible, encara que segurament sota terra encara bateguen moltes més. Segur que cal gratar poc per trobar-les, però sembla que “en temps de crisi, tots hem de decidir una vegada i una altra a qui estimem”, com deia Frank O’Hara.
A Sant Feliu, Castelldefels, El Prat de Llobregat i Sant Boi es situen les propostes amb més consistència. De la primera, fa pocs dies s’ha celebrat la quarta edició de la Setmana de la Poesia, que va oferir diferents activitats, i acollí entre d’altres l’anunci de 40è Premi de Poesia Martí Dot, que ha guanyat Raquel Santanera.
Segon port. El grup de poesia Alga, amb seu a Castelldefels, publica des de 1983 la revista de literatura del mateix nom. En les seves pàgines podreu trobar els textos del membres del col•lectiu, informació sobre les presentacions de la revista, ressenyes i textos d’alguns dels seus membres actuals. Amb tenacitat també duen a terme diferents activitats, el grup es reuneix cada dues setmanes al Centre Cívic Ca Roca de Castelldefels, on duen a terme un Taller de Literatura.
Tercera i quarta estació. Al Prat i a Sant Boi no només els uneix una magnifica Carxofa. A la primera ciutat, des de fa uns anys, es ve consolidant el festival de poesia a l’estiu. Durant quatre setmanes, van passant propostes locals i d’àmbit català, que han convertit aquest espai en una referència. Precisament del darrer festival ve donada la relació amb Sant Boi. Durant el juliol de 2014, es va celebrar el germen del que avui és el Llobregat Slam Poetry, una competició de poesia recitada que va arrencar de manera més oficial el passat octubre a Sant Boi i que es celebra regularment entre les dues ciutat. El format està inspirat en les Batalles de Galls pròpies del rap: un espai viu i un format amb una teatralitat i musicalitat que apropa la poesia a públics que normalment no s’acostarien. Aquest espai comarcal completa els 6 campionats ja existents a Catalunya, i es suma a ciutats com Barcelona, L’Hospitalet, Lleida i Girona. Bravo per gent com el poeta santboià Cysko Muñoz o el pratenc Marc García per injectar aquesta saba poètica al públic baixllobregatí. Perquè “no fue nuestra poesía lo que cambió el mundo / Mirar de frente a la desesperanza / y no bajar los ojos / Por eso, escribimos” (Enrique Falcón). Escrivim, llegim, recitem poesia. Al Baix, és clar. III
“Este mundo está hambriento y cualquier día / irrumpirá en esta habitación cómoda”. Por Adam Zagajewski.