Els reptes de futur de Cornellà es centren en superar la crisi i pintar de verd la ciutat
martes 21 de abril de 2015, 21:46h
Cornellà és una ciutat amb 7.117 persones sense feina i una taxa d’atur del 16’2%, segons ha publicat a l’abril el Consell Comarcal del Baix Llobregat. És una de les ciutats més denses de la zona, amb gairebé set quilòmetres quadrats i 86.687 habitants (al 2013).
És, sens dubte, el municipi millor connectat amb Barcelona pel transport públic amb bus, metro, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies Renfe. La fotografia de Cornellà passa per la Ronda de Dalt i la Litoral, i des d’aquests punts, es percep una ciutat que s’ha adaptat al segle XIX, amb menys zona industrial de la desitjada i amb dos macro centres comercials que aglutinen el gran volum del comerç del Baix Llobregat. Els reptes de futur passen per millorar la seva imatge i oblidar-se definitivament de la ciutat industrial i dormitori. Els quatre reptes de l’Ajuntament pel futur són els següents:
Superar les desigualtats de la crisi
L’Ajuntament intentarà pal•liar les conseqüències de la crisi amb projectes com el Fons d’habitatge destinat al Lloguer Social i el Fons Social de Finançament d’estudis universitaris, que tenen com objectiu evitar l’escletxa social que està provocant la situació econòmica actual amb les retallades de les administracions competents en aquests temes.
L’Ajuntament de Cornellà crearà un Fons d’Habitatge per pagar part del lloguer de les famílies més vulnerables de la ciutat i un Fons Social de Finançament d’Estudis Universitaris. Aquests projectes provenen d’una plusvàlua que ha rebut el consistori per la venda d’un nou edifici del World Trade Center Almeda Park Cornellà. En total són 875.000 euros que destinarà a aquestes dues iniciatives: 735.000, al projecte del lloguer social; i 140.000, al fons social de finançament d’estudis universitaris.
Pel que fa al Fons d’Habitatge, estarà gestionat per l’empresa municipal Procornellà i estarà adreçat al lloguer social. El primer pas serà una convocatòria pública perquè els propietaris d’immobles buits els posin a disposició d’aquest fons, fins a arribar a un màxim de quaranta habitatges. Paral•lelament, una comissió integrada per la Mesa d’Emergència Social i més membres d’entitats socials, realitzarà un estudi de totes les persones en situació de vulnerabilitat que aspirin a un dels habitatges. A partir d’aquest punt, a través del fons es pagarà part del lloguer, de manera que la quota que hauran de pagar les famílies serà de 180 euros mensuals. És un projecte que beneficia els propietaris de pisos buits i a famílies en situació de vulnerabilitat. I pel que fa al Fons de Finançament d’Estudis Universitaris, estarà orientat a ajudar a estudiants universitaris amb escassos recursos econòmics de Cornellà. Aquests diners hauran de ser retornats pels beneficiaris: bé en metàl•lic, després del període d’estudis; bé en treballs per a la ciutat durant el estiu, pels quals l’estudiant només cobrarà una part del sou i l’altra, es destinarà a anar retornant la prestació.
Més zones verdes
Aconseguir una ciutat més verda, més amable i sostenible, integrant la natura en l’espai públic del municipi amb el projecte Cornellà Natura és el tercer repte de l’Ajuntament.
Cornellà Natura és una iniciativa que cohesiona la ciutat mitjançant eixos verds. La participació ciutadana serà una de les claus per desenvolupar aquest redisseny de la ciutat. L’Ajuntament de Cornellà vol transformar la ciutat incrementant el nombre d’espais naturals. La iniciativa pretén conservar les àrees de vegetació salvatge i terrenys agrícoles, integrant-les dins d’eixos verds al servei dels nuclis urbans consolidats. La intenció, segons l’alcalde Antonio Balmón, és la de transformar la ciutat en un gran parc natural, on el verd arribi a tots els racons de la localitat.III